Isorusokas

Isorusokas (Entoloma sinuatum) on vaarallisen myrkyllinen, paksu ja tanakka sieni. Se on hyvin ruokasienen oloinen, mutta hyvin myrkyllinen. Muualla Euroopassa laji on aiheuttanut myös kuolemaan johtaneita myrkytyksiä. Suomessa se on harvinainen sieni, jonka kasvupaikat rajoittuvat Turun seudun lehtoihin.

Isorusokkaan lakki on vaalean kellanharmaa, säteittäissäikeinen ja keskeltä hieman koholla. Lakki on aluksi kupera, mutta vanhemmiten laakenee. Se voi olla muhkurainen ja epäsäännöllisen muotoinen.

Leveähköt heltat ovat voimakkaasti kolotyviset ja melko harvat. Nuoren sienen heltat ovat kellertävät, mutta itiöiden kypsyessä heltat punertuvat.

Tukeva ja paksu jalka on harmahtavan valkoinen. Malto on kiinteää ja valkoista. Nuori sieni tuoksuu hapahkosti jauholle, vanha epämiellyttävän eltaantuneelle.

Sienestäjä sekoittaa isorusokkaan melko helposti härmämalikkaan (Clitocybe nebularis) tai jauhosieneen (Clitopilus prunulus). Helmenharmaan härmämalikan kellanvalkoiset ja tiheät heltat eivät muuta väriään, ja hyvä tuntomerkki on myös sienen voimakas naurismainen tuoksu. Valkoisella ja jauhontuoksuisella jauhosienellä on itiöistä punertuvat heltat, mutta ne ovat selvästi johteiset ja tiheät.

Isorusokasta voi erehtyä luulemaan myös joksikin vaaleaksi valmuskaksi (Tricholoma spp.). Valmuskoiden tuntomerkkejä ovat muun muassa valkoiset heltat ja valkoinen itiöpöly.

Isorusokkaan ohella muut rusokkaat ovat lievästi myrkyllisiä, mutta ne ovat melko hentoja ja ohutmaltoisia. Sienestäjän kannattaa välttää koko tätä punertavaitiöisten sienten ryhmää.

Sivu on viimeksi päivitetty 22.10.2018