Myrkkynääpikkä

Myrkkynääpikkä (Galerina marginata) sisältää samoja solumyrkkyjä kuin valkokärpässieni; vaikka myrkkymäärä on vähäisempi, laji on runsaasti syötynä tappavan myrkyllinen. Suomessa vakavia myrkytyksiä on tapahtunut harvoin.

Myrkkynääpikän olemus ja kasvutapa muistuttaa kovasti koivunkantosientä. Matalasti kupera lakki on keskeltä vaaleanruskea ja reunoilta tummemman ruskea. Lakin reuna on ohut ja kellanruskeat heltat kuultavat sen läpi.

Hoikan jalan yläosassa on heikko, hahtuvainen rengas, jonka alapuolella jalka on valkokuituinen. Malto on vaaleaa ja ohut. Myrkkynääpikkä tuoksuu vaimeasti jauholta.

Jokseenkin koko maassa yleinen myrkkynääpikkä voi kasvaa suurina ryppäinä esimerkiksi kuorikkeella tai pururatojen reunamilla. Havupuiden kannoilla tai oksilla se voi kasvaa hajanaisena ryhmänä tai melkein yksinään.

Myrkkynääpikkä muistuttaa paljon koivunkantosientä (Kuehneromyces mutabilis), joten jälkimmäinen kuuluu vain valistuneen sienestäjän koppaan. Itiötuntomerkki on selvin: myrkkynääpikän itiöt ovat nystyiset ja koivunkantosienen sileät.

Sivu on viimeksi päivitetty 22.10.2018