Punakärpässieni

Punakärpässieni (Amanita muscaria) on koristeellinen, helakanpunainen ja valkotäpläinen sieni. Se sisältää keskushermostoon ja psyykeen vaikuttavia myrkkyjä.

Punakärpässieni nousee maasta pallerona, jonka yllä on valkoinen tai kellertävä suojus. Nuoruusvaihetta onkin erehdytty luulemaan kupusieniksi, kuten tuhkeloksi tai maamunaksi. Palleron halkaiseminen paljastaa kuitenkin punakärpässienen punaisen lakin.

Helakan tai kellanpunaisen lakin valkoiset täplät ovat itse asiassa jäänteitä suojuksesta, ja joskus kovalla sateella tai kasvillisuuden läpi tunkeutuessaan lakki voi menettääkin pilkkunsa. Punaväri haalistuu vanhetessaan, ja lakki laajenee.

Heltat ja jalka ovat valkoiset. Jalan tyvi on paksuuntunut, vaikka olisikin suurilla yksilöillä pitkä. Jalassa näkyy yleensä riippuva, pykäläreunainen rengas eli helttoja aikoinaan peittänyt suojakelmu.

Malto on valkoista, ja kellertää pintakelmun alla. Punakärpässieni tuoksuu heikosti.

Punakärpässieni on yleinen koko maassa; metsissä, puistoissa ja pihoissa keskikesästä lähtien. Se voi muodostaa sienijuuren monien puulajien kanssa.

Sivu on viimeksi päivitetty 22.10.2018