Sienten aiheuttamat haitalliset reaktiot

Trehaloosi-intoleranssi eli sienisokerin aiheuttamat vatsavaivat

Sienet sisältävät sienisokeria eli trehaloosia. Sen pilkkomiseen elimistössä tarvitaan ruoansulatusentsyymi trehalaasia. Osalta ihmisiä tämä entsyymi puuttuu, jolloin sienisokeri ei imeydy. Seurauksena on vatsavaivoja, jotka alkavat tuntien kuluttua syömisestä. Trehaloosi-intoleranssin oireet ovat samankaltaiset kuin maitoon liittyvässä laktoosi-intoleranssissa. Trehaloosi-intoleranssi on harvinaisempi kuin laktoosi-intoleranssi. Jos toistuvasti esiintyy vatsavaivoja sieniaterian jälkeen, trehaloosi-intoleranssi on yksi mahdollinen syy. Jos trehaloosi-intoleranssi on todettu, hoitona on sienituotteiden välttäminen siinä määrin, että oireita ei tule.

Sieniallergia

Viljellyt sienet, kuten osterivinokas (Pleurotus ostreatus), herkkusieni (Agaricus bisporus) ja siitake (Lentinus edodes), voivat aiheuttaa työperäistä allergiaa. Sienet voivat myös herkistää siitepöly- ja ruoka-allergian tapaan.

Herkkutattien (Boletus) käsittelijöillä on esiintynyt allergista nuhaa ja astmaa sekä anafylaktisia reaktioita. Herkkutatti sisältää myös ruoansulatuskanavan entsyymejä kestäviä valkuaisia, jotka voivat asianomaiselle sienelle herkistyneille aiheuttaa muun muassa turvotusta ja kutinaa suuhun ja nieluun sekä vatsavaivoja. Suppilovahveroista (Cantharellus tubaeformis) on todettu aiheutuneen vatsaoireista ruoka-allergiaa ja vinokkaasta (Pleurotus) allergiaoireita hengitysteissä. Tietoa sienten aiheuttamista allergisista hengitystieoireista on toistaiseksi kuitenkin varsin vähän käytettävissä.

Siitake ja muut itämaiset sienet ovat aiheuttaneet kosketusihottumaa, yskää, nuhaa, aivastelua, astmaa ja keuhkorakkulatulehdusta. Työterveyslaitoksen tilastoimien astman ja allergisen nuhan kasviperäisten aiheuttajien listalla kuudentena ovat lakkisienet (siitake).

Siitakedermatiitti

Siitakedermatiitti (toksikodermia) on kutiseva ihottuma, joka ilmaantuu 1–2 päivän kuluttua kypsentämättömien siitakkeiden syömisestä. Siitakedermatiitti ilmenee pieninä punaisina näppylöinä laajoilla ihoalueilla. Tyypillisimmillään ne muodostavat raapimisen seurauksena pitkiä juosteita iholle. Siitakedermatiitin aiheuttamien ihomuutosten syntytapa on tuntematon. On esitetty, että se voisi johtua siitakesienten sisältämistä polysakkarideista, esimerkiksi lentinaanista. Vaikka siitakedermatiitti eroaa siitakeallergiasta, ei ole yleisesti tunnettua, että raakojen siitakkeiden syönti voi aiheuttaa ihottuman myös niille henkilöille, jotka eivät ole allergisia. Tästä syystä siitakkeita ei tulisi syödä käsittelemättömänä, turvallinen se on vain kypsennettynä. Paistetut tai muuten kypsennetyt sienet eivät aiheuta siitakedermatiittia.

Lisätietoa siitakedermatiitista, ja

ANSESin riskinarviointiraportti siitakesienistä, (englanniksi)

Sivu on viimeksi päivitetty 20.3.2020