Suositeltavat ruokasienet

Aiemmin kauppasienten poiminta ja myynti Suomessa oli pitkään viranomaisten säätelemää ja valvomaa. Evira (nykyinen Ruokavirasto) ylläpiti ruokasieniasetuksen (489/2006) mukaista kauppasieniluetteloa, johon sienet oli hyväksytty sen perusteella, että ne oli helppo tunnistaa eikä niitä voinut helposti sekoittaa myrkyllisiin näköislajeihin. Kansallinen ruokasieniasetus kumottiin 1.7.2012. Ruokasieniasetuksen kumoamisen jälkeen Ruokavirasto on ylläpitänyt ohjeellista listausta suositeltavista ruokasienistä.


Elintarvikelain (297/2021) mukaan elintarvikealan toimija vastaa siitä, että pitää kaupan vain turvallisia elintarvikkeita.

  
Suositeltavia ruokasieniä ovat:

Suositeltavien ruokasienten nimet suomeksi ja latinaksi.
Herkkutatit      Boletus edulis, B. pinophilus ja B. reticulatus
Kangastatti     Suillus variegatus
Punikkitatit  Leccinum aurantiacum, L. populinum, Leccinum versipelle, ja L. vulpinum
Voitatti   Suillus luteus  
Haaparouskut   Lactarius trivialis ja L. utilis  
Kangasrousku    Lactarius rufus  
Karvarousku  Lactarius torminosus  
Leppärouskut  Lactarius deliciosus, L. deterrimus ja L. fennoscandicus  
Isohapero  Russula paludosa  
Kangashapero   Russula decolorans ja R. pubescens  
Keltahapero  Russula claroflava  
Viinihapero   Russula vinosa  
Mustavahakas  Hygrophorus camarophyllus  
Kehnäsieni  Cortinarius caperatus  
Keltavahvero l. kantarelli  Cantharellus cibarius  
Suppilovahvero    Cantharellus tubaeformis, mukana saa olla kosteikkovahveroa C. lutescens  
Mustatorvisieni    Craterellus cornucopioides  
Lampaankääpä    Albatrellus ovinus  
Vaaleaorakas    Hydnum repandum, mukana saa olla rusko-orakasta H. rufescens  
Huhtasienet   Morchella spp.  
Tuoksuvalmuska Tricholoma matsutake  
Viljellyt ruokasienet    

 

Sivu on viimeksi päivitetty 18.6.2021