Mustatorvisieni

Mustatorvisieni (Craterellus cornucopioides) muistuttaa mustaa ja syvää torvea. Heltaton ja pienisuomuinen lakki on kostealla säällä musta, mutta vaalenee kuivuessaan. Sieni kapenee alaspäin ja ontto jalka liittyy rajatta lakkiin. Jalka on harmaa ja sileä tai matalasti poimuinen, vain tyviosa on musta.

Malto on mustatorvisienessä ohut, nahkamainen ja tumma. Maku on mieto, ja tuoksua kuvataan hedelmäiseksi tai aromaattiseksi.

Kuivuneiden ja käpertyneiden lehtien seasta mustatorvisientä on usein vaikea erottaa. Osin jo pilaantuneiden sienien erottaminen on myös hankalaa, sillä niiden ulkoasu ei juurikaan eroa muista. Ohuen mallon velttous ja vetisyys viittaavat yli-ikäisyyteen.

Mustatorvisieni on yleinen Etelä-Suomen lehdoissa, mutta harvinaistuu pohjoista kohti. Lajin voi tavata myös lehtimetsissä ja havumetsien sammalikoissa. Sitä kannattaa etsiä samoilta paikoilta, joskin vuosittaiset vaihtelut ovat suuria. Satokausi ajoittuu elokuusta lokakuuhun.

Mustatorvisienen mullanmakuinen ja karvas tyvi leikataan ennen käyttöä. Sieni on syytä halkaista, sillä syvään ja leveäsuiseen torveen putoaa helposti roskia. Kuivaus on helppoa ja onnistuu jopa huonetilassa. Kuivattaminen vahvistaa aromia, mikä on syytä muistaa annostelussa. Mustatorvisieni on erinomainen ruokasieni, joka antaa voimakkaan, tumman värin keitoille ja kastikkeille.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.11.2018