Mustavahakas

Mustavahakas (Hydrophorus camarophyllus) on keskikokoinen herkullinen ruokasieni, joka on makutestien kärkeä. Lakki on kupera, reunoilta kiertynyt pitkään sisään ja keskeltä kyhmymäisesti koholla. Vanhemmiten lakki laakenee. Väriltään lakin pinta on hyvin tumma, tummanharmaan ruskea, ja terävähkö reuna on usein valkoinen.

Heltat vivahtavat harmahtavan valkoiseen ja ovat paksun vahamaiset ja harvassa. Mustavahakkaan solakka jalka on tummaviiruinen ja lakkia vaaleampi. Paksu ja pehmeä malto on valkoista.

Mustavahakas tuoksuu hieman makealta ja on maultaan mieto.

Poimijan kannattaa suunnata tuoreisiin, paksusammaleisiin havumetsiin. Mustavahakas on melko yleinen maamme eteläosissa. Sen satokausi on parhaimmillaan syys- ja lokakuussa, mutta sato voi olla joinakin vuosina niukka.

Näköislajeja on pienehkö, vaaleanharmaa nuijamalikka (Ampulloclitocybe clavipes syn. Clitocybe clavipes), jolla on tiheässä olevat kellanvalkoiset heltat ja harmahtava, tyvestään nuijamaisesti paksuuntunut jalka. Lahopuulla kasvava isojuurekas (Megacollybia platyphalla) voi myös erehdyttää: se on laakealakkinen, harmaanruskea ja harvahelttainen sieni, jonka heltat ovat kolotyviset ja jalka hyvin pitkä ja solakka.

Mustavahakkaan maku on parhaimmillaan tuoreissa sienissä. Se sopii pakastettavaksi ja erityisesti kuivattavaksi 5 millimetrin paksuisina viipaleina. Kuivattu mustavahakas vettyy vartin liotuksella käyttöä varten.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.11.2018