Riemerella anatipestifer

Ruokaviraston tutkimuksissa on selvinnyt, että 2015 loka-marraskuussa laulujoutsenissa todetut hermostolliset oireet, kuten kaatuilu tai kaulan kiertäminen, johtuvat Riemerella anatipestifer -bakteeritaudista. Tautitapauksia on ollut pääasiassa Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä. Bakteeri on lähinnä tarhattujen ankkojen, hanhien ja kalkkunoiden taudinaiheuttaja. Suomen villilinnuista bakteeria ei tiettävästi ole aiemmin varmistettu. Bakteeri ei tartu ihmiseen.

Ruokavirastossa on tutkittu kuusi tartunnan saanutta laulujoutsenta, joista kolme oli lopetettu hermostollisten oireiden takia ja kolme löydetty kuolleena. Sairastuneissa oli sekä aikuisia että tämänvuotisia yksilöitä. Yksi tapaus on todettu myös nuoressa valkoposkihanhesta, joka löytyi Uudeltamaalta.

Bakteeri voi aiheuttaa linnussa kuolemaan johtavan yleisinfektion ja se sairastuttaa yleensä erityisesti nuoria vesilintuja. Aivojen Riemerella-infektio vaikeuttaa liikkumista ja aiheuttaa erikoista käyttäytymistä. R. anatipestifer on aiheuttanut villilintujen kuten joutsenien, lumihanhien ja sinisorsien kuolleisuutta Pohjois-Amerikassa.

Auta Ruokavirastoa selvittämään taudin esiintymislaajuus

Taudin esiintymislaajuuden selvittämiseksi Ruokavirasto toivoo yleisöhavaintoja poikkeuksellisesti käyttäytyvistä joutsenista ja myös hanhista tai pienemmistä sorsalinnuista.

Havaintoja voi lähettää sähköpostilla marja.isomursu@ruokavirasto.fi.

Jos haluat lähettää kuolleen linnun näytteeksi, ota ensin yhteyttä Ruokaviraston Oulun toimistoon puhelin 029 530 4924.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.11.2018