Tieteellinen tutkimus on yksi Ruokaviraston lakisääteisistä tehtävistä ja se liittyy viraston yhteiskunnalliseen tehtävään ja vaikuttavuuteen.
Tieteellisen tutkimuksen tavoitteena on tehdä korkeatasoista tutkimusta alueilla, jotka ovat viraston strategisten tavoitteiden mukaisia. Tätä tukee Ruokaviraston tutkimusohjelma (pdf). Tiivistelmän Ruokaviraston tieteellisestä tutkimustoiminnasta löydät tutkimusesitteestämme (pdf).
Tutkimustuloksia hyödynnetään valvonnan suuntaamisessa, säädösvalmistelussa sekä kansainvälisten standardien ja ohjeiden kehittämisessä, riskinarvioinneissa sekä eri toimialoilla muun muassa maataloudessa, elintarviketeollisuudessa ja eläinten hyvinvoinnin parantamisessa.
Ruokaviraston tutkimusohjelmassa on kolme laajempaa, toisiinsa nivoutuvaa painopistekokonaisuutta, jotka palvelevat Ruokaviraston strategisia vaikuttavuuspäämääriä.
- Ihmisten, eläinten ja kasvien terveys
- Elintarviketurvallisuus
- Ruoantuotanto ja maaseudun elinvoimaisuus
Tutkimus- ja riskinarviointihankkeet liittyvät näihin kokonaisuuksiin.
Video: Tutkimuslinjan esittely. Voit katsoa videon DreamBrokerissa.
Tieteellisen tutkimuksen tietopolitiikka
Ruokaviraston tieteellisen tutkimuksen tietopolitiikassa linjataan, miten Ruokavirastossa käsitellään, hallinnoidaan, jaetaan ja julkaistaan tutkimushankkeiden dataa ja tuloksia.
Tavoitteenamme on, että aineistomme ja tuloksemme löydetään ja saavutetaan – huomioiden silti mahdolliset rajoitukset. Politiikka koskee ulkopuolisesti rahoitettuja tai yhteistyösopimukseen nojaavia tutkimus- ja kehitysprojektejamme. Sen sijaan viranomais- ja asiantuntijatehtävissä syntyneistä aineistoista linjataan erikseen.
Tieteellisen tutkimuksen tietopolitiikka (pdf)
Tieteellinen tutkimus on verkostoitunutta
Ruokavirasto on mukana yhteistutkimushankkeissa muiden tutkimuslaitosten kanssa. Tärkeimpiä kotimaisia yhteistyökumppaneita ovat yliopistot ja sektoritutkimuslaitokset, etenkin tutkimuslaitosten yhteenliittymä Tulanet. Ruokavirasto on mukana myös kansainvälisissä tutkimusverkostoissa, joissa yhteistyökumppaneina ovat yliopistot ja alan tutkimuslaitokset ja -laboratoriot.
Tieteellinen tutkimusetiikka
Tieteellisessä tutkimuksessa noudatetaan hyvää tieteellistä käytäntöä ja se on eettisesti hyväksyttävää, luotettavaa ja tulokset uskottavia.
Ruokaviraston tutkimusetiikan ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) yhteyshenkilö on tutkimusprofessori Antti Oksanen, jonka kanssa voi keskustella tutkimuseettisistä ja hyvään tieteelliseen käytäntöön liittyvistä kysymyksistä.
Ruokaviraston professoripolitiikka
Ruokaviraston professoripolitiikassa on linjattu tutkimusprofessorien arviointiprosessi, kriteerit sekä tehtävät. Professoripolitiikan kautta varmistetaan prosessien läpinäkyvyys, laatu ja yhdenmukaisuus muiden tutkimusorganisaatioiden kanssa. Pyrkimyksenä on kiinnittää tutkimusprofessorin valinnassa huomiota tieteellisiin ansioihin ja meritoitumiskehitykseen, tutkimuksen kansainväliseen kilpailukykyyn ja vaikuttavuuteen sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslainsäädäntöön.
Ruokaviraston professoripolitiikka (pdf)
Ruokaviraston tutkimusneuvosto
Ruokaviraston tutkimusneuvoston tehtävänä on edistää ja tukea viraston toimialaan kuuluvaa tieteellistä tutkimusta, tukea tieteellisen työn strategista johtamista ja tutkimusyhteistyötä. Neuvoston toimikausi on 1.1.2021 - 31.12.2022. Neuvosto kokoontuu pääasiassa kerran vuodessa.
Uutisia tieteellisestä tutkimuksesta
-
10. kesäkuuta 2022
Blogi: Herneen siemenen optimaalinen kosteus parasta itävyyden säilymiselle
-
12. toukokuuta 2022
Blogi: Mihin me viljan käytämme?
-
11. toukokuuta 2022
Ruokaviraston tutkimusseminaari 2.6.2022 klo 15–16: Tuotantoeläimiin liitetty MRSA – zoonoottisen leviämisen ehkäisy
-
5. toukokuuta 2022
Riskinarviointipäivä 25.5.2022 klo 9.15 ̶ 16.00
-
26. huhtikuuta 2022
Uudisraivaus on ollut tuhansia vuosia kestänyt traditio Suomessa
-
8. maaliskuuta 2022
Uusi kemikaalien riskinarviointiin keskittyvä verkosto Eurooppaan
-
4. maaliskuuta 2022
Tutkimusseminaari ke 16.3. klo 15–16: Polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH) elintarvikkeissa ja niiden vähentäminen, elintarvikkeiden mutageenisuus ja suomalaisten lasten altistuminen elintarvikkeiden PAH-yhdisteille
-
20. tammikuuta 2022
Voivatko kasvintuhoojat levitä kierrätyslannoitteiden välityksellä?
-
25. marraskuuta 2021
Ruokavirasto ja Luonnonvarakeskus julkaisivat ennakkosatotilaston vuoden 2021 viljasadon laadusta ja määrästä
-
18. marraskuuta 2021
Blogi: Työ tekijäänsä kiittää – hyvä antibioottiresistenssitilanne ei ole sattumaa
-
18. marraskuuta 2021
Antibioottien käyttö eläimille vähentynyt edelleen
-
5. marraskuuta 2021
Elintarvikkeiden sisältämien vierasaineiden terveysriskejä arvioitu
-
26. lokakuuta 2021
Ruoan tärkeimmät vierasaineet Suomessa - terveysriskit ja tiedonpuutteet -raportin julkistuswebinaari 5.11. klo 9 ̶ 11
-
30. syyskuuta 2021
Ruokaviraston tiedepäivä 16.11.2021 klo 12–16
-
24. syyskuuta 2021
Ruokaviraston tutkimusseminaari 2.11. klo 15–16: Kampylobakteerikantojen vaihtelun ja inaktivaation mallinnus
-
17. syyskuuta 2021
Vaaroja nakeista ankeroisiin -webinaari 5.10.2021 klo 17—19.
-
5. heinäkuuta 2021
Herneen kylvösiemenen itävyyttä seurataan puinnista siemensäkkiin
-
11. kesäkuuta 2021
Menetelmän kehittäminen ruokaväärennösten tutkimukseen sai rahoituksen
-
12. toukokuuta 2021
Tutkimusseminaari 15.6.2021 klo 15-15.45: Finland’s strengths and future priorities in food research and innovation
-
12. toukokuuta 2021
VRN:n blogi: Pohjoismaiset ravitsemussuositukset uudistuvat