Kahvilan, ravintolan tai suurkeittiön perustaminen

Haluatko perustaa kahvilan, ravintolan, lounasravintolan tai suurkeittiön? Tältä sivulta saat opastusta ravintolatoiminnan aloittamiseen.

Tarjoilja tarjoilee ruokaa kahdelle henkilölle ravintolassa.Kuva: Tussitaikurit Oy

Kun haluat perustaa ravintolan tai kahvilan, selvitä vähintään seuraavat asiat:

1. Etsi sopiva tila: Kun löydät mieleisesi tilan, varmista kunnan rakennusvalvonnasta, että tila soveltuu ravintola- tai kahvilakäyttöön. Vaihtoehtoisesti selvitä, onko käyttötarkoituksen muuttaminen mahdollista. Jos muutos on mahdollinen, varmista taloyhtiöltä, että ravintola- tai kahvilatoiminta on sallittua kiinteistössä ja hae remontille rakennuslupa. Muista huomioida muutostöissä myös esteettömyysvaatimukset. On hyvä, että olet jo tässä vaiheessa yhteydessä myös kunnan elintarvikevalvontaviranomaiseen. Voit keskustella elintarvikevalvojan kanssa siitä, että tila varmasti sopii käyttötarkoitukseesi.

Ravintolalta ja kahvilalta vaaditaan riittävästi asiakas-wc-tiloja, jos asiakaspaikkoja on enemmän kuin 6. Valvira tai kunnan rakennusvalvonta ohjeistavat riittävästä wc-tilojen määrästä. Lisäksi suosituksena on erilliset wc-tilat henkilökunnalle ja asiakkaille.

Keittiössä tulee olla riittävästi vesipisteitä ja tilaa käsien pesuun sekä elintarvikkeiden ja välineiden puhdistamiseen. Varaa riittävästi kylmäsäilytystilaa ja erillinen jäähdytyskaappi, mikäli jäähdytät elintarvikkeita.

2. Suunnittele toiminta tiloihin sopivaksi: Suunnittele ruuan valmistukseen tarvittavien raaka-aineiden vastaanotto ja säilytys järkevästi. Samoin ruuan valmistuksen prosessi kannattaa miettiä tarkkaan, jotta vältetään raaka-aineiden ja valmiiden ruokien välinen ristikontaminaatio. Koska tuotteilla on eri lämpötilavaatimukset, kylmätilassa tulee olla eri lämpötila-alueita tai kylmiöitä eri lämpötiloissa.

3. Tee elintarvikehuoneistoilmoitus: Tee elintarvikehuoneistoilmoitus ravintolan tai kahvilan sijaintikunnan elintarvikevalvontaan viimeistään 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Ilmoituslomakkeen saat kunnan verkkosivuilta tai kunnan elintarvikevalvojalta, joka neuvoo ja opastaa sinua. Ilmoitus on mahdollista tehdä myös Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun (ilppa) kautta. Elintarvikevalvonta rekisteröi ravintolan tai kahvilan ja jatkossa se on säännöllisen elintarvikevalvonnan piirissä. Sekä rekisteröinti että valvonta ovat maksullista viranomaistoimintaa.

4. Selvitä, mitä henkilökunnalta vaaditaan: Henkilökunta, joka käsittelee pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita, tarvitsee hygieniapassin, työvaatteet ja terveydentilan selvityksen.

5. Suunnittele omavalvonta: Omavalvonta on yrityksen oman toiminnan riskinhallintajärjestelmä. Suunnittele siihen etukäteen, miten hallitset toiminnan riskit ja miten tarvittaessa korjaat virheet. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on julkaissut hyvän käytännön ohjeen ravintoloille. Ohjetta noudattamalla omavalvonta on hallinnassa. Omavalvontaan liittyy joitakin kirjanpitovaatimuksia.

6. Selvitä mahdolliset muut luvat: Hae tarvittaessa anniskelulupa Aluehallintovirastosta ja lupa tupakkatuotteiden myyntiin oman kunnan elintarvikevalvonnasta. Lisätietoa näistä luvista löydät Valviran verkkosivuilta. Muista myös palo- ja pelastusviranomaisen tarkastus ennen ravintolan tai kahvilan avaamista. Hae tarvittaessa musiikkilupa. Kysy neuvoa sijaintikunnan elintarvikevalvonnasta.

7. Huomioi toiminnassa:

  • Käsittele, varastoi ja kuljeta elintarvikkeet hygieenisesti. Pyri kaikin tavoin varmistamaan se, että elintarvikkeet eivät saastu mikrobeilla tai niihin ei joudu sellaista ainetta, joka niihin ei kuulu. Allergiaa aiheuttavat ainesosat on pystyttävä pitämään erillään sekä toisistaan että elintarvikkeista, joihin niitä ei ole tarkoitettu.
  • Säilytä tuotteet kullekin tuotteelle sopivassa lämpötilassa ja muissa olosuhteissa.
  • Huolehdi, että myynnissä olevista elintarvikkeista annetaan riittävät ja oikeat tiedot. Et saa johtaa kuluttajia harhaan.
  • Varmista, että käyttämäsi raaka-aineet ovat sallittuja elintarvikkeissa. Vähemmän tunnetut raaka-aineet, kuten EU:n ulkopuolelta tuodut raaka-aineet tai luonnonkasvit ja sienet, voivat olla esimerkiksi uuselintarvikkeita. Uuselintarvikkeiden käyttöön tarvitaan lupa.
  • Varmista, että kaikki elintarvikkeen kanssa kosketukseen tulevat materiaalit soveltuvat elintarvikekäyttöön ja haluttuun käyttötarkoitukseen. Näin turvataan se, ettei materiaaleista joudu haitallisia kemikaaleja elintarvikkeisiin.
  • Huolehdi, että tuotteiden jäljitettävyys on kunnossa.  Elintarvikkeet ja niiden raaka-aineet tulee pystyä jäljittämään jokaisessa tuotanto-, valmistus- ja jakeluvaiheessa. Varmista myös, että tiedät, miten sinun tulee toimia, jos tietoosi tulee tai epäilet, että myymäsi elintarvike ei ole turvallinen.

Täältä voit tulostaa itsellesi Muistilistan ravintolan tai kahvilan perustamisesta pdf 

Opiskele ravintolan perustamiseen liittyviä asioita tarkemmin oppaan ja verkkokoulutuksen avulla

Ravintolatoiminnan aloittaminen -opas on tehty selkosuomeksi. Voit lukea tai tulostaa oppaan alta myös osa kerrallaan.

Oppaan osat:

Opas on käännetty myös ruotsiksi, englanniksi, turkiksi ja kiinaksi.

Ravintolatoiminnan aloittaminen - verkkokoulutuksessa on sama sisältö kuin oppaassa ja myös se on tehty selkosuomeksi. Verkkokoulutuksen sisältö on jaettu useampaan osaan. Kun suunnittelet ravintolan perustamista, tutustu ihan ensiksi osiin Esittely, Perustaminen ja Tilat.

Verkkokoulutus on käännetty myös ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja arabiaksi.

Ravintolan perustaminen, verkkokurssi

Verkkokoulutuksessa ja oppaassa mainittuihin lisätietoihin löydät linkkejä täältä. Huomaathan, että kaikkea verkkokoulutuksessa mainittua lisätietoa ei valitettavasti ole saatavilla kaikilla kielikäännöksillä.

Verkkokoulutuksessa ja oppaassa alleviivattujen sanojen selitykset löydät täältä.

Sivu on viimeksi päivitetty 11.1.2021