Kalastus, metsästys ja villieläimet

Ruokaviraston toimialaan kuuluu riistan, kalojen ja rapujen käyttö elintarvikkeena, villieläinten, kalojen ja rapujen hyvinvointi sekä villieläintautien ja kala- ja raputautien seuranta, tutkimus ja ehkäisy.

Tutkimme luonnonvaraisten eläinten kuolemien syitä mukaan lukien kala- ja rapukuolemat, sekä normaalista poikkeavia yksilöitä. Tiettyjen eläintautien seurannoissa (rabies, afrikkalainen sikarutto, hirvieläinten näivetystauti) on käynnissä erityisiä näytteenkeräyskampanjoita. Eläintautitutkimusten näytteenotto-ohjeita löydät täältä.

Vastustettavan eläintaudin löytyminen saattaa aiheuttaa alueellisia rajoituksia esimerkiksi metsästykseen tai eläinten siirtoihin kuten kalojen istutuksiin. Pohjoisessa lohiloisen suoja-alueella kalastajilta edellytetään välineiden desinfiointia, ja sama suositus on kalojen IHN-virustaudin vuoksi perustetuilla seuranta-alueilla.

Harrastuskalastuksen saaliskalojen käytöstä elintarvikkeena virasto ohjeistaa kalojen myynnistä, rapujen myynnistä ja kaloissa esiintyvistä elintarvikevaaroista. Annamme ohjeita myös riistalihan käsittelystä, käytöstä ja tarkastuksesta. Trikinellatutkimuksia suoritetaan Ruokaviraston lisäksi hyväksytyissä laboratorioissa. Virasto valvoo metsästäjien terveys- ja hygieniakoulutusta. Laadimme myös elintarvikkeiden syöntisuosituksia.

Luonnonvaraiset eläimet ovat eläinsuojelulain piirissä ja niiden hyvinvoinnista on huolehdittava.