Pisamavalmuska

Pisamavalmuska (Tricholoma pessundatum) ärsyttää ruoansulatuskanavaa ja aiheuttaa pahoinvointia. Lajia ei ole helppo tunnistaa, sillä silmiinpistävin tuntomerkki eli lakin ruskeat läikät puuttuu usein.

Pisamavalmuska on miellyttävän näköinen ja tuoksuinen. Punaruskea ja sileäpintainen lakki on keskikokoinen tai iso. Vaaleammalla reunalla on usein kehä tummanruskeita läikkiä.

Kolotyviset heltat ovat valkoiset, ja niihin voi vanhemmiten ilmestyä ruskeita pilkkuja. Tukeva jalkakin on valkoinen, tosin tyveltään ruskehtava.

Kiinteä malto on valkoinen. Pisamavalmuskan tuoksu miellyttää nenää ja muistuttaa jauhoa.

Pisamavalmuska kasvaa koko maassa, tyypillinen kasvupaikka on hiekkapohjainen mäntymetsä tai kalliomännikkö. Sopivia mäntykankaita on enemmän pohjoisessa, jossa se on yleisempi.

Lajin tunnistaminen ei ole helppoa, joten varminta on ruskeiden valmuskoiden välttäminen - männyntuoksuvalmuskaa (Tricholoma nauseosum) lukuun ottamatta. Viimeksi mainittu kasvaa samanlaisilla paikoilla kuin pisamavalmuskakin. Männyntuoksuvalmuskan lakki on voimakkaiden ja pinnanmyötäisten suomujen kirjavoima, jalassa on rengas ja tuoksu on imelä.

Sivu on viimeksi päivitetty 22.10.2018