- Elintarvikealan toiminnassa käytettävät lämpömittarit - ohje toimijoille ja valvojille (1.10.2021)
- Elintarvikehuoneiston omavalvonnan riskiperusteinen valvonta, 16043 (pdf)
Omavalvontaohjeistusta toimijoille (pdf) - Elintarvikehuoneiston riskiperusteinen valvonta, 16044 (pdf)
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta (päivitetty 8.7.2022)
- Elintarvikehuoneiston ja kontaktimateriaalitoiminnan riskiluokitus ja elintarvikelainsäädännön mukaisen valvontatarpeen määrittäminen (päivitetty 18.1.2023)
- Elintarvikkeiden pakastaminen ja jäädyttäminen elintarvikehuoneistoissa, 16049 (pdf)
- Lihan jäädyttäminen (pdf, päivitetty 6.5.2022)
- HACCP-järjestelmä, periaatteet ja soveltaminen, 10002 (pdf)
- Jauhelihan valmistaminen ja säilyvyystutkimukset rekisteröidyssä elintarvikehuoneistossa - ohje elintarvikealan toimijalle
- Jyrsijätorjunta ja jyrsijämyrkkyjen käyttö rehu‐ ja elintarviketuotannossa (pdf)
- Oiva-arviointiohjeet
- Rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei? (päivitetty 6.5.2022)
- Riskiryhmiin kuuluville ei tule tarjoilla listeriatartunnalle altistavia elintarvikkeita (pdf)
- Ruoka-apuohje (ohje poistettu sivuilta päivityksen ajaksi)
Ravintolat
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu - suositus elintarvikealan toimijalle (pdf)
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu - esimerkki varoitustekstistä (pdf)
- Ravintola, valmistatko ruokaa kauppoihin myytäväksi? pdf Kuvallinen muistilista.
- Ravintolahygieniaa (tulostettavat ohjeet):
- Näin huolehdit omavalvonnasta ravintolassa (tulostettavat ohjeet)
Luonnonvarainen riista ja poro
- Poronlihan suoramyynti PÄIVITETTY 3.2.2020 (ohjeistus nettisivuilla)
- Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja lihan toimittaminen myyntiin (pdf)
- Liite I: Koulutetun henkilön ilmoitus luonnonvaraisen riistan alustavasta tarkastuksesta (doc)
- Liite II: Asiakirja lihantarkastukseen toimitettavasta luonnonvaraisesta riistasta (doc)
- Liite III: Asiakirja tarkastamattoman luonnonvaraisen riistan lihan toimittamisesta paikalliseen vähittäismyyntiin (doc)
- Liite IV: Asiakirja alkutuotannon tuotteiden toimittamisesta paikalliseen vähittäismyyntiin (doc)
- Ohjeistus karhun lihan ja osien myyntiin sekä karhunruhojen käsittelyyn (pdf)
Hyönteiset
- Hyönteiset elintarvikkeena 10588 PÄIVITETTY 4.4.2019 (pdf)
Kala
- Kalastustuotteet: alkutuotantoa, rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai kala-alan hyväksytty elintarvikehuoneisto? (päivitetty 25.10.2022)
- Elintarvikkeeksi tarkoitettujen rapujen käsittelyn ja myynnin valvonta, 16030 (pdf)
- Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta, 16021 (pdf)
- Kalastustuotteiden valvontaohje, 16023 (pdf)
- Päätös: Viljellyn kalan vapauttaminen tiettyjä kalastustuotteita koskevasta jäädytysvaatimuksesta (pdf)
- Näytteenotto pienissä kala-alan laitoksissa ja kalakaupoissa pdf
- Meri- tai järviveden käyttö kala-alan toiminnassa pdf
Maito
- Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonta
- Raakamaitoasetuksen mukainen näytteenottolomake
Munat
Pakattu vesi ja vesi
- Pakatun veden valvontaohje, päivitetty 13.10.2021
- Veden ja jään valvonta elintarvikehuoneistoissa
Ulkomyynti
- Ulkomyyntiohje, 16022 (pdf): Ohje poistettu sivulta päivityksen ajaksi
- Toimijan tiedotus uudelle paikkakunnalle liikkuvasta elintarvikehuoneistosta (pdf)
- Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynti (pdf)
- Ohje tuoreiden marja-, hedelmä- ja vihannestuotteiden myyjille kauppojen sisä- ja ulkomyyntipaikoilla 17044/2 (pdf)