Gluteeni ja keliakia

Gluteeni on vehnässä, rukiissa ja ohrassa tai niiden risteytetyissä lajikkeissa esiintyvä proteiini eli valkuaisaine.

Ihmisillä, joilla on keliakia, gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tästä johtuen ravintoaineiden imeytyminen elimistössä häiriintyy.

Keliakian oireet voivat olla monenlaisia ja hyvin yksilöllisiä. Tyypillisiä oireita ovat erilaiset vatsa- ja suolistovaivat, kuten ripuli, vatsakipu, vatsan turvotus ja ilmavaivat. Keliakia voi olla ulkoisesti myös hyvin vähäoireinen tai oireeton tai ilmetä muilla kuin tyypillisillä oireilla. Ihokeliakiassa (dermatitis herpetiformis) oireet ilmenevät tyypillisesti iholla kutiavana, pienirakkulaisena ihottumana.

Keliakiaan voi sairastua minkä ikäisenä tahansa, mutta yleisemmin se todetaan aikuisiässä. Keliakian ainoa hoitomuoto on elinikäinen, ehdoton keliakiaruokavalio. Ruokavaliosta jätetään pois gluteenia sisältävät viljat: vehnä, ohra ja ruis. Useimmat keliaakikot voivat käyttää kauraa, mikäli se ei ole tuotantoprosessin missään vaiheessa kontaminoitunut gluteenipitoisella viljalla.

Keliakia ei koskaan parane, vaikka oireet häviävät tarkalla ruokavaliohoidolla. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa ehdotonta ruokavaliota koko eliniän ajan. Näin voidaan myös ehkäistä lisäsairauksia, kuten osteoporoosia, jota hoitamaton keliakia voi aiheuttaa.

Keliakia on eri asia kuin vilja-allergia. Vilja-allergiassa elimistö synnyttää vasta-aineita yhden tai useamman viljan sisältämille proteiineille eli valkuaisaineille. Hoitona on allergisia oireita aiheuttavan viljan tai viljojen välttäminen. Usein vilja-allergia väistyy iän myötä.

Sivu on viimeksi päivitetty 19.12.2019