Vähälaktoosiset ja laktoosittomat elintarvikkeet

Vähälaktoosiset ja laktoosittomat elintarvikkeet on tarkoitettu henkilöille, joille laktoosi eli maitosokeri aiheuttaa vatsaoireita. Laktoosia on luonnostaan vain maidossa. Sitä on myös elintarvikkeissa, joiden valmistukseen on käytetty maitoa tai maitovalmisteita. Vähälaktoosisten maitovalmisteiden laktoosi on pilkottu glukoosiksi ja galaktoosiksi, jotka aiheuttavat vähälaktoosisten maitovalmisteiden makeuden. Laktoosittomista maitovalmisteista osa maidon laktoosista poistetaan kokonaan ja loput pilkotaan entsymaattisesti.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intolerantilla henkilöllä laktoosia pilkkovaa entsyymiä muodostuu ohutsuolessa liian vähän tai ei lainkaan. Laktoosi-intoleranssin oireita ovat vatsan kurina ja turvotus, ilmavaivat, vatsakivut ja ripuli. Laktoosin sietokyky vaihtelee, useimmat laktoosi-intolerantit sietävät jonkin verran laktoosia (5–10 g kerrallaan) kun taas osa saa oireita hyvin pienestä (1–2 g laktoosia). Lasillisessa tavallista maitoa on 10 g laktoosia, lasillisessa vähälaktoosista maitoa on 2 g laktoosia.

On syytä korostaa, että maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi eivät tarkoita samaa. Maitoallergiassa elimistö on herkistynyt maidon valkuaisaineille kun taas laktoosi-intoleranssissa maitosokerin imeytyminen on häiriintynyt. Lisää tietoa maitoallergian ja laktoosi-intoleranssin eroista.

Lainsäädäntö

Vähälaktoosisten ja laktoosittomien elintarvikkeiden laktoosipitoisuudelle ei ole toistaiseksi ole olemassa yhteisiä EU raja-arvoja. Suomessa on pitkään sovellettu yhteispohjoismaisina raja-arvoina seuraavia:

  • laktoosittomat elintarvikkeet – laktoosia vähemmän kuin 10 mg/100 g tai 100 ml
  • vähälaktoosiset elintarvikkeet – laktoosia vähemmän kuin 1 g/100 g tai 100 ml

Raja-arvot perustuvat pohjoismaiseen raporttiin ”Nordiske Seminar- og Arbejdsrapporter 1993:557. Ruokaviraston ohjeena on, että edellä mainittuja raja-arvoja noudatetaan kunnes mahdollisista EU-tasoisista raja-arvoista säädetään.

Laktoosittomia ja vähälaktoosisia elintarvikkeita koskevaa säädösvalmistelua varten Euroopan Elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) on komission pyynnöstä antanut lausunnon laktoosin raja-arvoista laktoosi-intoleranssissa ja galaktosemiassa.

Neuvontaa

  • Laktoosi-intoleranssin ruokavaliohoito – terveyskeskuksen tai sairaanhoitopiirin ravitsemusterapeutti tai hoitava lääkäri
Sivu on viimeksi päivitetty 20.4.2020