På denna sida uppdateras utbildningmaterial som hör ihop med finanisieringsperioden som börjar 2023.
För rådgivare öppna utbildningar hösten 2023
Utbildning om djurstödansökan 2024
- Tid: Ti 5.12.2023 kl.9.00-11.00
- Ämne: Vi går igenom och repeterar alla djurstöd och anmälan om djurantal som är aktuella i början av år 2024.
-
Tid Ämne 9.00 Öppning och aktuellt 9.15. Ersättning för djurens välbefinnande 9.25 Djurbidrag 10.00 Paus 10.05 Nationella husdjursstöd 10.20 Avtal om uppfödning av lantraser 10.35 Anmälan om djurantal 10.55 Avslutning - För vem: Kommuner, NTM-centraler, rådgivare och övriga intressentgrupper.
- Plats: Zoom-plattformen
- Utbildningen hålls på finska. Materialen kommer att publiceras på finska och svenska. Möjlighet att delta i svenskspråkig simultantolkning. På grund av simultantolkningen hålls utbildningen via Zoom plattformen. Vi skickar närmare info till alla som anmält sig om hur man loggar in till Zoom och simultantolkningen.
Utbildning om höstanmälan 2023
- Tid: Ti 5.12.2023 kl.12.30-15.00
- Ämne: Vi går igenom och repeterar höstanmälan för år 2023
-
Tid Ämne 12.30 Öppning och aktuellt 12.40 Växttäcke 13.30 Växtskydd 13.45 Paus 13.55 Miljöersättning 14.55 Avslutning - För vem: Kommuner, NTM-centraler, rådgivare och övriga intressentgrupper.
- Plats: Zoom-plattformen
- Utbildningen hålls på finska. Materialen kommer att publiceras på finska och svenska. Möjlighet att delta i svenskspråkig simultantolkning. På grund av simultantolkningen hålls utbildningen via Zoom plattformen. Vi skickar närmare info till alla som anmält sig om hur man loggar in till Zoom och simultantolkningen.
Utbildningsmaterial
Datum | Utbildning |
---|---|
5.12.2023 |
Utbildning om höstanmälan 2023
|
5.12.2023 |
Utbildning om djurstödansökan 2024
|
25.4.2023 |
Ansökan i Viputjänsten år 2023 för avtal om ekologisk produktion och om skötsel av jordbruksnaturens biologiska mångfald och landskapet samt våtmarker |
25.4.2023 |
Frågetimme om ansökan om åkerstöd för rådgivare
|
14.3.2023 |
Utbildning om åkerstödansökan 2023, del 2
Vilket slags brev skickar Livsmedelsverket ut till jordbrukare denna vår och när skickas brevet?
Helgårdsövervakningar denna sommar – ni har sagt att dessa inleds från och med midsommaren. Vilket är förhållandet mellan dessa och utredningsbegäranden?
Räknas i år en ny jordbrukare som har jordbruk som bisyssla och vars bransch är ”fel” som en aktiv jordbrukare? Jordbrukaren har inte fått direktstöd året innan. I år förblir det totala stödbeloppet under 5 000 €.
Hur konstateras rollen aktiv jordbrukare, om man på gården har genomfört ett generationsskifte? Jordbruket har inletts 2023, den huvudsakliga branschen är Annat än jordbruk, ingen skattedeklaration för jordbruk har lämnats in för 2022 och inköps- och försäljningsverifikaten kommer först 2023.
När ska den huvudsakliga branschen vara ändrad i FOD:s register?
Om makarna båda är delägare på lantgården, har det någon skillnad vems FO-nummer som anges på ansökan?
Vad är följden om en jordbrukare på ansökningen har meddelat en annan bransch än den som står i FOD:s register?
Om en sökande inte har andra inkomster än jordbruksstöd (det vill säga inga inkomster från försäljning av jordbruksprodukter), förblir då kravet på en aktiv jordbrukare ouppfyllt? Villkoret kan uppfyllas till exempel med utgifter (inköpsverifikat). Kan de verifikat som uppfyller villkoret för en aktiv jordbrukare lämnas in efter den 15.6.? Förorsakar detta förseningsdagar för ansökan? Kan man få stöd om verifikaten lämnas in efter den 15.6. eller efter förseningsdagarna? Utgångspunkten är att stödsökanden själv är aktiv och lämnar in verifikaten före den 15.6. Kommunen kan dock höra sökanden om handlingar som fattas. Stöden kan betalas ut om stödsökanden lämnar in verifikat som kan godkännas i och med hörandet. Omfattas mångfaldsväxter, till exempel viltväxter, av växtföljden?
Undantag från fosforgödsling, enligt vilket 5 kg fosfor per hektar tillåts. Då det gäller organiska gödselmedel, handlar det om den totala mängden kväve eller löslig kväve?
Kontrollerar man vid skördenivåkorrigering skörden för bara ett av de fem föregående åren, då man har fått en skörd på över 5 000 kg, eller ska denna nivå ha uppnåtts under flera års tid?
Om formen på ett skifte förbättras med 6 %, blir det då ett krav på odling av vall för 1 % av arealen?
Hur beaktas blandsäd i växtföljden?
Kan ni ge ett exempel på hur man beräknar massfraktionen för fosfor?
Börjar skördenivåkorrigeringen för fosforgödsel från 4 000 kg/ha och uppåt, eller först när den uppnådda skördenivån på skiftet har varit över 5 000 kg/ha?
Ska en tre meter bred skyddsremsa slås/krossas årligen? Ska slåtteravfall samlas in?
Finns det en förteckning över de vallväxter/växtkoder som intjänar år för permanent vall och vilka som fryser intjäningen av år för permanent vall?
Förvaltningen har sammanslagit ett icke-ersättningsberättigat skifte med ett ersättningsberättigat skifte och därmed överskrider basskiftets areal 5 hektar. Ett giltigt markprov finns från skiftet. Räcker ett prov (1 prov/10 ha) för P-gödsling? Ska ett nytt prov tas från skiftet under vegetationsperioden, eller räcker det med att ta tilläggsprovet när ”huvudskiftets” prov har föråldrats (om 5 år)?
Miljöförbindelse: om basskiftets ersättningsberättigade areal ökar till över 5 hektar, ska två prov tas från arealen. Tilläggsprovet ska tas före slutet av förbindelsens första år.
Syns växtföljdens procentandelar automatiskt i Vipu, då jordbruksskiftets uppgifter har lagrats?
Är lätta bearbetningsmetoder vid förnyelse av vall på arealer som röjts efter år 2022 desamma som för ett vintertida växttäcke?
Får en mellangröda sås samma dag som huvudgrödan?
Avbryts permanent vall på torvmark på samma sätt som på andra platser? Det vill säga faller plöjningsförbudet på 4 år bort om den permanenta vallen avlägsnas?
Huvudgrödan på ett skifte har året innan varit foderkorn och är en blandning av korn och vete följande år. Hur mycket vetefrön ska det finnas utöver kornet så att det blandade växtbeståndet godkänns som en annan växt än foderkornet året innan?
Hur påverkar ändringar av ett skiftes besittning kravet på växtföljd?
Hur vet man vad en arrendator har odlat året innan?
Kan en vanlig gård på över 10 hektar årligen anmäla hela sin odlingsareal för bara en växt, det vill säga till exempel havre i år och korn nästa år, så länge växtföljden har tillgodosetts?
På registerutdraget från Virre-informationstjänsten står det att näringsverksamheten har upphört 2022. Ett FO-nummer har dock anmälts på ansökan om djurstöd i början av året. Är detta okej?
En kreatursgård har inte haft ett miljöförbindelse och ingen markkartering har genomförts på gården. Ska det finnas analyser för gödselspridning?
När ska analyser finnas tillgängliga för nya skiften som kommer i ens besittning?
Majs avsedd för plockning odlas på samma areal varje år. Vilka är påföljderna?
Godkänns en mellangröda om den sås i huvudgrödan under broddstadiet eller strax före skörd av spannmål?
Påverkar flyghavre växtföljden?
Är en viltåker en ettårig eller flerårig växt? Ska växtföljden iakttas?
En gård har 9 hektar åker (kravet på växtföljd gäller inte gården). Hela odlingsarealen är korn åren 2022, 2023 och 2024. År 2025 förvaltar gården 11 hektar och då omfattas gården av kravet på växtföljd. Omfattas gården omedelbart av kravet på flerårig växtföljd? Går det alls att år 2025 anmäla korn för arealen på 9 hektar?
Då det gäller träda står det i förordning 77/2023 7 § att träda och naturbeten/ängar ska slås före den 31.8. I guiden om villkorlighet kunde vi dock inte hitta denna information. Får stubbträda inte besprutas?
Vilka uppgifter ska i fortsättningen anmälas på höstanmälan?
Faller något stöd bort för icke-produktiv areal?
Hur anmäls icke-produktiv areal?
Duger en fånggröda som mellangröda ifall den sås samtidigt som huvudgrödan?
Väger GAEC 8 tyngre än stödvillkorens regler? (kemisk bekämpning av flyghavre)
Förlorar permanenta vallåkrar sitt stödberättigande i något skede?
Vad står förkortningen SMR för?
Får man inte alls använda växtskyddsmedel på träda (icke-produktiv areal) under hela året? Får man bespruta skiftet den 1.8. då åtgärderna förknippade med höstsådden inleds?
Finns det en övre gräns för att anmäla icke-produktiv areal?
Kan en mellangröda vara vilken odlingsväxt som helst?
Från vilken areal beräknas icke-produktiv areal?
Vad avses med % i Vipu-exemplet på växtföljd? Eftersom växtföljden har genomförts på 12 ha/13,5 ha = 88,88 % och 100 % har noterats i exemplet. Avses med exemplet genomförs / genomförs inte?
Är korn och korn som bärgas grönt olika växter?
Kan man i en stack placera gödsel som sprids på en areal på minst ett hektar eller högst hela skiftet, och den gödselmängd/organiska gödsel som ska spridas på angränsande skiften?
Hur angränsar det skifte på vilket stacken placeras? Krävs det en enhetlig gräns eller kan det finnas stengärdsgård eller en mindre skogsbruksenhet mellan skiftena?
Beaktas uppgifterna om stacknätverket för skyddsremsor? Om de gör det, ska de uppdateras så att de är aktuella?
Räcker ett prov för ett skifte på 10 hektar för villkorligheten eller ska 2 prover tas på samma sätt som för miljöersättningen?
Kommer kravet på slåtter av träda (före den 31.8.) att finnas med i guiden för villkorlighet, eller i Ansökningsguidens del om jordbruksverksamhet?
Kommer det fler ändringar i guiden för villkorlighet?
Kan Neuvo2030-rådgivningen användas för att planera gödsling och kommer registret över gårdsrådgivare att förnyas?
Villkorlighetens krav på växttäcke kan inte uppfyllas med permanent vall. Vad innebär detta på gårdar som har 100 % permanent vall?
När ska det finnas en giltig markkartering för röjningar som har färdigställts före år 2023?
Omfattas solros av kravet på växtföljd?
Kan arealer som vid övervakningen konstaterats vara arealer som permanent inte odlas bli ersättningsberättigade ifall de har restaurerats före den 31.12.2022? Eller under våren 2023?
Hur sköts arealer som tidigare anmälts som åkerrenar? Ska de plöjas?
Betraktas areal som vid övervakningen år 2022 konstaterats vara Arealer som permanent inte odlas som jordbruksmark den 31.12.2022?
Kan ett öppet dike på under tre meter dela ett basskifte, eller ska odlingen vara enhetlig inom hela skiftet?
Går det under några omständigheter att byta ut ersättningsberättigandet till en areal som har röjts år 2023 eller senare?
Kan ett rördraget dike läggas till basskiftets areal och blir det ersättningsberättigat även om arealen överskrider 0,5 hektar eller 5 %?
Har man i år överfört utfallsdiken till vattendrag (egen observation i Vipu)?
Vilka blir påföljderna för att ha områden som man inte har anmält på stödansökan, med som ändå är jordbruksmark?
Hur anmäler man ett skifte med en ettårig växt, på vilket det finns ett under 3 meter brett tegdike som inklusive de odlingstekniska dikesrenarna blir över 3 meter brett?
Kan jordbrukaren själv passivera/aktivera skiften eller görs detta i kommunen?
Räknas bevarande av jordbruksmark fram till slutet av vegetationsperioden ortsspecifikt från slutet av den termiska vegetationsperioden? Eller när räknas det från?
Får det på en skyddsremsa finnas vedartade växter om skiftets status är permanent vall?
Går jordbrukaren miste om alla stödformer för ett skifte med ett för lågt antal plantor eller frön, eller en växtart som inte lämpar sig för området? Hur definieras dessa minimummängder?
Ska man fortfarande göra gränskorrigeringar som inte är förknippade med ändringar av basskiften i stödansökan, vilket innebär att de inte syns hos kommunen förrän efter att stödansökan har lämnats in?
Om det finns flera röjningar runtom ett skifte som kunde läggas till arealen, men detta tillägg är totalt över 0,5 ha, kan då dessa arealer läggas till den ersättningsberättigade arealen, eller ska de ritas in som skilda basskiften?
När syns små arealer som förvaltningen har lagt till denna vår i Vipu?
Kan en markägare överföra ersättningsberättigandet för ett skifte som hen har utarrenderat till en tredje part?
Om en areal tas bort ur övervakningen av jordbruksanvändning eftersom den är förbuskad, får den tas tillbaka i jordbruksanvändning om den restaureras? Kan även ersättningsberättigandet återfås?
Till vilka villkor kan ett skifte få ersättningsberättigande?
Kan man byta ut ersättningsberättigandet för enbart kompensationsersättningen till en åkerareal utan ersättningsberättigande?
Hur anmäler man jordhögar som har blivit kvar på en röjning (år 2022) och som inte innehåller trädrötter? Avsikten är att sprida ut dem på åkern.
Kan ett skifte som har tagits bort ur övervakningen under föregående programperiod bli ersättningsberättigad areal på nytt?
Elbolagen är i färd med att byta ut luftkablarna till jordkablar. Anmäls dessa arealer som träda om grävningsarbetet sker under vegetationsperioden?
Villkoren för nordliga husdjursstöd omfattar ett krav på besittning av fem hektar. En gård håller på att avsluta kreaturshållningen innan sommaren och kvigorna kommer att slaktas. Vad måste man minst göra på den åkerareal man besitter ifall gården inte ansöker om åkerstöd?
Finns det en övre gräns för areal, efter vilken ett skifte måste delas ifall en del av det tillfälligt inte odlas, eller kan sådana arealer alltid tas bort genom gränskorrigering?
Hur förvaras historieinformationen eller ”egenskaperna” för ett skifte eller en areal, till exempel ersättningsberättigandet?
När ska skötseln av en svartträda inledas och när får man så en höstväxt på trädan? Vad är tillräcklig jordbruksverksamhet för en svartträda?
Då man odlar jordgubbar är det tidvis nödvändigt att stärka körgångarnas bärförmåga exempelvis med sand, eftersom man lastar bären i kylbilen på åkern och transporterar dem därifrån. Detta är väl tillåtet, eftersom körgångarna bearbetas efter jordgubbarna och besås med till exempel spannmål, det vill säga utgör jordbruksmark.
Kan bikupor räknas med i skiftets areal, om man vid behov byter deras plats årligen?
På våren har förvaltningen sammanslagit ersättningsberättigade och icke ersättningsberättigade arealer i fall där den icke ersättningsberättigade arealen har varit för stor. Kan även ett sådant basskifte indelas i två skiften, så att det ena uppfyller förutsättningarna för sammanslagning?
Under denna programperiod exkluderades plantskolor inom skogsbruket, barrväxter till snitt, etc., från jordbruksmark. Ska sådana arealer nu passiveras? Om en sådan areal tas tillbaka i jordbruksverksamhet, kan den bara aktiveras? Är arealen fortfarande ersättningsberättigad och kan den godkännas för miljöförbindelsen?
Godkänns arealen för ett utfallsdike som ligger mellan två basskiften som ersättningsberättigad om arealen rördikas för att förbättra odlingen på skiftet, och den i övrigt uppfyller kraven på sammanslagning?
När ett ersättningsberättigande överförs från en ägare till en annan, ska överlåtaren lämna in en stödansökan?
Kan ett skifte som har tagits ur bruk för många år sedan bli ersättningsberättigat?
Om man röjer 0,5 ha/5 % och anslagen ändå tar slut, omfattas arealen då av ett krav på odling av vall?
Täckdikning i juli: kan man för skiftet anmäla fodervall eller är växtkoden träda?
Kan ett skifte som har tagits bort ur jordbruksanvändning raderas ur besittningen och läggas till igen när det är i skick eller måste det passiveras/aktiveras?
Om ett skifte inte anmäls under två års tid, passiveras det då automatiskt?
Om en flishög som ligger på jordbruksmark tas bort från ett skifte genom gränskorrigering, blir skiftets historieuppgifter kvar? Om arealen återställs genom gränskorrigering, hur vet man att endast ifrågavarande areal och inget därutöver återställs?
Ger även exempelvis bygge av ellinje, vattenledning eller avlopp möjlighet att anmäla ett skiftet som träda?
Kommer kommunhandläggarna att få mer exakta anvisningar om röjningar?
En jordbrukare ska arrendera två gamla åkrar som inte har varit med i stödansökan på några år. Det ena skiftet har skötts genom slåtter och har bevarats öppet, det andra har vuxit igen med videvegetation. Gäller kravet på odling av vallväxter för skiftena om videvegetationen röjs först under 2023?
På en hur liten gård bedöms gårdens rätt till stöd, när det bara finns en uppskattning om stödnivån för det grundläggande inkomststödet vid tiden för ansökan?
Hur mycket är en liten mängd stödväxter som får sås i samband med odling av ärter (foderärt/matärt)?
När ska garantibevis för hampa, odlingskontrakt/intyg för sockerbeta, odlingskontrakt för stärkelsepotatis senast returneras?
Godkänns endast rena proteinväxtbestånd?
Odlingsavtal ska ingås före utgången av ansökan om åkerstöd, det blev oklart vilket datum som gäller?
Finns det ett skördekrav för växterna?
Får man så solrosfrön ur en påse med fågelfrön?
Ersätter användning av växtskyddsmedel slåtter?
Utbetalas ersättning för naturvårdsvallar utöver stödet för ekologisk produktion?
Får en gröngödslingsvall skördas?
Får glyfosat sprutas på våren innan gröngödslingsvallen sås?
Är det möjligt att efter en naturvårdsvall så till exempel höstsäd och gödsla denna?
Godkänns en kemiskt avslutad naturvårdsåker och gröngödslingsvall som växttäcke vintertid?
Får en åker behandlas med växtskyddsmedel före sådd av naturvårdsvall och gröngödslingsvall?
På vad grundar sig datumet 15.4. i anknytning till växttäcke?
Kan en ekologisk gård anmäla mångfaldsväxter för stödet för miljösystem?
Om en areal med permanent vall sås på hösten, duger arealen då för villkorlighetens växttäcke?
Är det någon skillnad om det på ett skifte har bildats permanent vall eller om skiftet har anmälts som permanent vall på stödansökan?
Inleds beräkningen av kravet på slåtter av naturvårdsvall och gröngödslingsvall från och med detta år, trots att arealen har anmälts med ifrågavarande växt redan ifjol och inte har slagits?
Duger en sockerbetsareal för att uppfylla kravet på växttäcke vintertid ifall blasten blir kvar på ytan, och utbetalas stöd i detta fall?
Är villkoren för växttäcke vintertid olika i villkorligheten och i stödet för miljösystem?
Ska träda slås varje år (förutom det år de såddes) före den 31.8.?
Får växtskyddsmedel användas då man anlägger en mångfaldsåker?
Får gödsling och växtskyddsåtgärder genomföras på en vall som har anmälts som växttäcke före den 16.5.? Får den avslutas med glyfosat?
Mångfaldsåker. Får man använda växtskyddsmedel på en mångfaldsåker innan sådden?
Får en naturvårdsvall avslutas det andra året från och med den 1.8., om man sår en växt som ska sås på hösten?
Får det finnas gräsväxter i mångfaldsåkrar?
Får det finnas frön av fleråriga gräsväxter i ängsväxtblandningar?
Kan en naturvårdsvall anmälas för en areal med permanent vall och kan man få stöd för den om restaurering inte tagits i bruk?
Utarbetar ni en samlingstabell för olika datum?
Har gröngödslingsvall på ekologiska gårdar en egen växtkod eller anmäls den som skördevall?
Kommer det att finnas en uppgift i Vipu, där man kan kontrollera trafiktätheten för en viltåker?
Kan förbindelser för stödet för miljösystem ännu läggas till i förändringsskedet?
Utbetalas ersättning för ekologisk produktion för naturvårdsåkrar och mångfaldsväxter?
Om du i stödansökan väljer en åtgärd inom stöd för miljösystem, men inte genomför den, leder detta till påföljder? Du har till exempel ansökt om mångfaldsväxter men sår dem inte.
Växtföljdskravet: Är en viltåker och en åker för fältfåglar olika växter?
Villkorligheten tillåter en lätt bearbetning av det minimala växttäcket, men stödet för miljösystem tillåter inte lätt bearbetning av växttäcket vintertid?
Får man stöd för en mångfaldsväxt även för en areal som har röjts efter år 2022?
Om en permanent vall plöjs före den 31.10., måste man då så en höstväxt/vall på arealen, eller kan den lämnas plöjd?
Är det möjligt att för en areal som omfattas av villkorlighetens minimumkrav på växttäcke även få stöd för en åtgärd förknippad med växttäcket inom ramen för stöd för miljösystem, eftersom perioden med växttäcke är längre?
Övervakas växttäcket vintertid och skickas utredningsbegäranden ut vid observerade brister? Finns det möjlighet till ändringar?
Ska fältfågelväxter eller fågelväxter innehålla obligatoriska ängsväxter (till exempel hårdsvingel), eller räcker det för fältfågelväxter med till exempel prästkrage av ängsväxterna och solros av fågelväxterna?
Hur påvisas jordbruksverksamhet på naturvårdsvallar och gröngödslingsvallar om det inte är ett slåtterår?
Fryser en naturvårdsvall insamlingen av permanent vall?
Permanent gräsmark: Räknas gräs som gräs- och vallfoderväxter?
Kan man anmäla icke-produktiv areal som permanent vall?
Hur påverkar permanent vall beräkningen av växtföljdskravet?
En viltåker har såtts med ärter och solros, men ogräs har tagit över och ifrågavarande växter orkar inte längre växa efter slåttern. Kan man med en bild tagen med Vipumobilen i övervakningen konstatera att växterna har såtts och undvika påföljder, ifall övervakningen sker i augusti och viltåkern har slagits redan vid midsommar?
Kan man på en icke-produktiv areal utföra restaureringsarbeten, exempelvis dikning?
”Om en stödsökande ansöker om stöd för växttäcke vintertid för en del av gårdens permanenta vallar, ska hen även bevara arealen obearbetad för sådan permanent vall på gården som hen inte ansöker om stöd för 31.10.2023–15.4.2024. ”Innebär detta att om man vill plöja ens ett skifte med permanent vall hösten 2023, så kan man inte alls ansöka om stöd för växttäcke vintertid?”
För mångfaldsväxter får växtskyddsmedel endast användas för att avsluta växtbeståndet. Om man sår mångfaldsväxter för vilt till exempel före den 30.6, kan då växtskyddsmedel användas före växtbeståndet anläggs?
Gäller utbildningskravet båda makarna i ett äkta par som tillsammans brukar jorden?
Inkomststöd för en ung jordbrukare i ett samfund. Räcker det med beslutanderätt eller finns det även ett krav på över 50 % av aktierna?
Om utbildningskravet inte uppfylls i år kan man inte få stöd. Är det bäst att ansöka om stöd först då kravet uppfylls?
Räcker det med agrolog- eller skogsbruksingenjörsutbildning efter gymnasiet eller behövs utbildning på andra stadiet?
En hästskötare får odla med stöd, men inte en ung person som har jobbat på gården i 20 år?
Kan en ekologisk areal få stöd även för mångfaldsväxter inom stödet för miljösystem?
Duger inga blandväxtbestånd av spannmål och baljväxter som försäljningsväxter?
En ekologisk jordbrukare har ett arrenderat skifte på vilket arrendegivaren har ett trädgårdsland. Arealen har tidigare anmälts som jordbruksskifte, ska den nu tas bort?
Kan en ekologisk växtodlingsgård ingå ett avtal om foderproduktion med en sådan ekologisk husdjursgård där djurenheterna inte räcker ens för dess egna åkrar för ekologiskt husdjursstöd?
Får en viltåker också ersättning för ekologisk produktion?
Är det inte möjligt att ha en blandgård inom ekologisk produktion? Om det på gården finns exempelvis nötkreatur för vars foder samtliga åkrar behövs, ska då både åkrarna och djuren vara ekologiska?
Finns det en maximal gräns för antalet vallår på ett skifte?
I vilken utsträckning ska en gård utnyttja ekologisk rådgivning i enlighet med Neuvo2030-systemet för att uppfylla villkoret för vidare utbildning?
Har det växtbestånd som avses för honungsproduktion tagits bort från förteckningen över försäljningsväxter?
Får flyghavre besprutas på en ekologisk åker?
I vilka situationer ska åtgärder genomföras före slutet av vegetationsperioden och i vilka situationer före utgången av kalenderåret, för att stöd ska kunna utbetalas?
Har fastighetsindelning betydelse för avtalen, det vill säga kan ett avtalsområde (ett skifte) finnas på flera olika fastighetsägares område, så längre arrendeavtalen är i skick?
Vad avses med uppdatering av ett gammalt avtal om skötsel?
Till avtalet kan årligen läggas areal som lämpar sig för avtalet, ifall statsbudgetens anslag tillåter detta. Finns det en övre gräns för den areal som kan läggas till?
Ritas avtalsarealerna för strandbetesmarker in enligt den faktiska betesarealen eller enligt vattendragsgränserna i Vipu? Den areal som hålls öppen genom betesgång kan vara märkbart större än det som definieras i Vipu.
Finns det ett fel på presentationsdiabilden? Den icke stödberättigare arealen som ska tas bort från avtalsskiftet bör väl vara 0,01 ha och inte 0,10 ha? Till exempel flyttblock?
Blir det under några omständigheter återkrav för föregående period i samband med terrängsynerna för den nya perioden?
Kan ett enstaka våtmarksskifte överföras via arrende till en annan jordbrukare?
Ägaren till ett arrenderat avtalsskifte har bytts ut, men den nya ägaren godkänner arrendeavtalet, vilket även har införts i köpebrevet. Ska arrendeavtalet förnyas när man ansöker om ett nytt avtal om skötsel av våtmark för 2023?
Kan ett område som nyligen har röjts så att det uppfyller regeln om mindre än 50 träd/ha och på vilket växer mestadels vallväxtlighet anmälas som miljöavtalsareal, permanent vall?
Ska en eventuell röjning av trädbeståndet genomföras under det första avtalsåret? Får man sälja virket eller endast ta det i eget bruk?
Ska ett likadant meddelande skickas till stödsökanden för pågående avtal om ursprungsväxter som för avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap?
Kan man låta kreatur beta med lätt stängsel eller behövs det ett flerårigt stängsel?
Får flyghavre bekämpas kemiskt i en saneringsgröda?
Får man från något visst datum sprida kreatursgödsel på en fånggröda som har såtts som bottengröda för spannmål på hösten?
Varför har genomförandet av klimat- och miljöutbildning begränsats till en utbildning per år? Varför kan man inte genomföra samtliga fem utbildningar och få påteckning för studieprestation även för kommande år?
Duger alla växtkoder för en mängd vall på minst 25 m3 som levereras som inmatning till biogasanläggningar?
Duger rejekt från biogasanläggningar (organiskt material) för att främja den cirkulära ekonomin ifall dess andel av torrsubstans är minst 20 %?
Vilka applikationer duger för uppföljning av växtskadegörare och växtsjukdomar? Vad avses med en interaktiv applikation?
Vilka av vallbaljväxterna och vallväxterna duger som bottengröda? Är fodervicker en vallbaljväxt?
Leder det till återkrav om ett skifte tas bort ur jordbruksanvändning och skiftet blir kvar i ens egen besittning?
Går det att välja alla gårddspecifika åtgärder så länge man uppfyller minst de 2 st. som krävs?
Fånggrödor: ”en blandning av flera växtsorter som även kan innehålla en liten mängd blommande ettåriga växter.” Vad betyder en liten mängd?
Räcker en app som identifierar enbart ogräsväxter men inte växtsjukdomar som uppföljnings- och identifieringsapp för växtskadegörare OCH växtsjukdomar. Det vill säga Google Lens?
I åtgärden Näringsväxter för pollinerare ska det finnas näringsväxter på hela basskiftet. Ska samma växt finnas på basskiftets samtliga jordbruksskiften?
När ska det finnas en installerad och fungerande regleringsbrunn på nya skiften med kontrollerad vattenavrinning?
Måste man påvisa användningen av en körguide eller en skördemätare eller räcker det med att apparaten är installerad i traktorn?
Om man från en förbindelseareal tar bort sådan areal som inte längre är jordbruksjord i den utsträckning att minimiarealkravet uppfylls, förfaller förbindelsen då och leder det till återkrav?
Om en skyddszon anläggs på nytt i år och den inte gödslas i samband med anläggandet, ska det finnas en markkartering från skiftet?
I stödansökan är växten spannmål, när ska fånggrödan senast sås? I broddstadiet eller senast den 15.8.?
Ska man i främjande av cirkulär ekonomi rita in skyddsremsorna skilt från de skiften för vilka man ansöker om stöd?
Är kummin berättigat till alternativa åtgärder för trädgårdsväxter?
Duger Google Lens som identifieringsapp?
Ska användningen av en app påvisas för åtgärden App för växtskadegörare redan under sommarens övervakning eller räcker det med skärmbilder i dokumentkontrollen?
Har man övervägt möjligheten att använda drönare för gårdsspecifika valfria åtgärder, närmast för alternativet övervakning av växtskadegörare och växtsjukdomar?
Om man minskar på odlingen så att man till exempel planterar skog på skiften och förbindelsearealen minskar till under 5 hektar, leder det då till påföljder?
Kan en skyddszon anläggas på nytt under förbindelseperioden?
Det är utmanande att utarbeta en förhandsplan för alternativt växtskydd före den 31.5., eftersom till exempel planteringstiden för jordgubbar fortgår fram till den 30.6. Därför känner man den 31.5. inte ännu till växterna på samtliga skiften. Vad är motiveringen till detta datum? Räcker det som förhandsplan om man på skifteskorten har skrivit in den planerade metoden?
Det vore bra om jordbrukaren i Vipu kunde se samma kartnivåer som förvaltningen, till exempel vattendragsbufferten och havsområden. Kommer dessa att inkluderas i Vipu?
Kan man på jordförbättringsskiften och skiften med saneringsgrödor så andra än de växter som nämns i förteckningen? Till exempel gräsväxter för anläggning av en vall med tanke på följande år.
Får man för vicker växtsaneringsstöd och miljöersättning på C-området för gårdsspecifik ersättning och nordligt stöd, ifall den anmäls som saneringsgröda?
När kan en fånggröda avslutas om man på skiftet sår växter som ska sås på hösten?
Räcker besprutningsfårorna som avgränsning för spridning av växtskyddsmedel?
Utbetalas ekologisk husdjursersättning för en skyddszon även om ersättning för ekologisk produktion inte utbetalas?
Syns gamla åkrar för tranor, gäss och svanar på styrningsområdet, ifall ersättning inte har sökts för dem två gånger från NTM-centralen?
Hur blir det med fågelåkrar från föregående finansieringsperiod, kan man ansöka om skiftesspecifikt stöd? Skadeersättningar har inte sökts för dessa, men de är arealer godkända av NTM-centralen.
Kan man nästa år ingå en förbindelse om man inte förbinder sig nu? Går det att nästa år i förbindelsen inkludera ersättningsberättigade skiften som tillkommer gården från en jordbrukare som inte har ingått en miljöförbindelse?
Om en skyddszon anläggs på nytt i år efter den 20.4.2023, får växtskyddsmedel användas innan den anläggs på nytt?
Åtgärden uppföljning av marken: Kan den totala mängden kol räknas på basis av analysen av organiskt material? Eller ska den totala mängden kol vara analyserad?
När ska klimat- och miljöutbildningen för gårdsspecifika åtgärder vara genomförd?
Kan ett gammalt icke ersättningsberättigat basskifte på under 0,5 hektar som ligger invid ett ersättningsberättigat skifte förminskas och motsvarande areal tillfogas det ersättningsberättigade skiftet?
När ska de omfattande markkarteringarna ha tagits för de gårddspecifika åtgärderna? Duger till exempel prover som har tagits hösten 2022 och förnyats inför 2023, eller till och med äldre prover, ifall tillräckliga analyser har gjorts på dessa?
Finns det gårdsspecifika begränsningar av antalet skyddszoner, ifall hela gården är belägen på ett grundvattenområde?
Ska alla delaktiga i gården genomgå utbildning för miljöersättning?
Markkarteringarna för gödsling ska ha gjorts före gödslingen, det vill säga gärna före den 1.5. Kan man samtidigt skicka ett prov för omfattande markanalys?
Kan åtgärden uppföljning av marken genomföras genom att på en gång ta 10 prover (5+5) från två basskiften och använda ett av dessa från båda skiftena under de följande fem åren?
Kan man anlägga följande års vall med en fånggröda?
Ska man för växtföljden byta ut en växt på 33 % av skiftena eller på 33 % av arealen?
En gård har tidigare haft stora arealer av fågelåkrar. Skadeersättning har inte sökts från NTM-centralen, eftersom jordbrukaren har ansett att ersättningen för fågelåker har räckt till för att ersätta skadan. Området är ett nationellt värdefullt fågelområde – kan ett motsvarande område inte få fågelåkerstöd?
Räcker det att man i fånggrödan tillsammans med en kvävebindande växt har en liten mängd tvåhjärtbladiga växter som blommar det första året, eller ska en fånggrödeblandning alltid innehålla hö?
Om en gård har valt alternativt växtskydd för trädgårdsväxter, anmäls alla de växtskyddsåtgärder som har genomförts på gården på höstanmälan, även om gården skulle ha valt användning av organiskt täckmaterial som en åtgärd?
Ska man i främjande av cirkulär ekonomi rita in skyddsremsorna skilt från de skiften för vilka man ansöker om stöd?
Får skyddszoner kalkas?
Går det att i stödet för miljösystem anmäla vintertida areal för 100 % av skiftena? Tolkar programmet att ersättning ska utbetalas för 100 % av arealen och räknar det automatiskt med att 33 % har uppfyllt det minimala marktäcket? Eller ska en areal som berörs av villkorligheten anmälas separat, och på så sätt utebli från stödet för miljösystem?
Får man då kryssa för samtliga åtgärder i miljöersättningen och lägga till åtgärder för skiften ännu under förändringsskedet, så länge man har en förbindelse och har ansökt om betalning före den 15.6.? Hur är det med åtgärder i stödet för miljösystem, går det att lägga till åtgärder ännu under förändringsskedet fram till den 2.10.?
Räcker det med ett skifte för åtgärden torvåkrar med vall, eller om det finns fler skiften, räcker det då med att ett prov har tagits från ett av dem och det är täckt av vall?
Beaktas även jordbruksskiften i övervakningen av växttäcke? Hur ska man gå tillväga om arealen har bearbetats lätt? Kommer det en utredningsbegäran om bearbetningsmetoden?
Ska skiftesgränser ritas in enligt kartnivåerna havsområden och vattendrag, det vill säga ska gränserna ritas in enligt dessa?
Kan miljöersättning ansökas för flytgödsel och fast gödsel inom åtgärden främjande av cirkulär ekonomi?
Ska markkarteringen vara klar innan man inleder gödsling?
Kan andra växter som inte finns i förteckningen läggas till jordförbättrings- eller saneringsgrödeblandningen?
Kan vallväxter tillhöra mångfaldsväxternas pollinerar- och landskapsväxter?
Om det på ett basskifte finns havre, vete och korn under samma vegetationsperiod i flera år i rad, hur granskas genomförandet av växtföljden för ett sådant skifte? Beräknas den för jordbruksskiften eller basskiften?
Vilka uppgifter ska i fortsättningen anmälas på höstanmälan?
Vilka gårdar ska anmäla om användning av växtskyddsmedel på höstanmälan?
Vilket datum ska höstanmälan senast lämnas in?
Kommer det att finnas en möjlighet att fylla i höstanmälan för en grupp, eller ska uppgifterna anmälas separat för varje skifte?
Behöver man lämna in en höstanmälan om villkorlighetens minimala marktäcke om gården är under 10 hektar eller gården har vall på över 75 % av arealen?
Om en gård har valt alternativt växtskydd för trädgårdsväxter, anmäls alla de växtskyddsåtgärder som har genomförts på gården med höstanmälan, även om gården skulle ha valt användning av organiskt täckmaterial som en åtgärd?
Ska höstanmälan lämnas in om gårdens samtliga skiften är permanent vall och gården inte har valt åtgärden växttäcke inom miljösystem?
|
13.3.2023 |
Utbildning om åkerstödansökan 2023, del 1
Hur går man tillväga om en jordbrukare inte har en e-postadress eller en smarttelefon?
När kan man göra skiftesändringar i Vipu?
Kommer Vipu att på något sätt visa obligatorisk trädesareal i Nyland, till exempel i Vipurådgivaren?
Om man väljer åtgärden för främjande av cirkulär ekonomi, måste man då genomföra åtgärden och anmäla den på hösten, eller är detta val så att säga frivilligt?
I vilket skede kommer det eventuellt att komma en förteckning över Vipurådgivarens kontrollsiffror?
Hur ansöker man om avtal för ursprungsväxter?
Vilken Android-version ska man ha i telefonen för att Vipumobilen ska fungera?
Hur vet en jordbrukare att en utredningsbegäran har inkommit i Vipumobilen?
Vilket koordinatsystem använder Vipumobilen?
Ser förvaltningen bilder som tagits med Vipumobilen utan utredningsbegäran?
När kommer biometrisk identifiering (till exempel identifiering med fingeravtryck) att tas i bruk?
Kan Råd-pengar användas när en rådgivare går och tar bilder med en smarttelefon av en jordbrukares åker?
Vilka är påföljderna för en jordbrukare om hen inte har en smarttelefon och inte heller skaffar en sådan? Eller om en jordbrukare inte reagerar på en utredningsbegäran?
Går det att ta bilder med Vipumobilen om det inte finns en internetuppkoppling på skiftet?
Är det möjligt att skicka ett textmeddelande om en utredningsbegäran till samtliga befullmäktigade? Och på samma sätt vore det bra med ett textmeddelande även när en utredningsbegäran har godkänts eller fått avslag.
Går det att svara på en utredningsbegäran med en bild som har tagits tidigare?
Var ser jordbrukaren Vipumobilens uppgifter om telefonen går sönder?
Fungerar Vipumobilen även på en pekplatta? Vipumobilen fungerar på Android/iOS-pekplattor men har inte gjorts för dessa och därför är bildstorleken densamma som på telefonen och bilden omges av svarta marginaler. Pekplattan ska ha en internetuppkoppling samt en GPS-sensor för att bildtagningsplatsen ska kunna verifieras. Hur mycket bilder ryms det i Vipumobilen?
Syns utredningsbegäranden även i Viputjänsten?
Vem kan man kontakta om man har problem med användningen av Vipumobilen?
Kan utredningsbegäranden skötas helt och hållet via en rådgivare/assistent?
Kan en jordbrukare svara på en utredningsbegäran genom att be en inspektör att komma på plats till ett oklart skifte?
Skickas en utredningsbegäran ifall det på ett basskifte finns många jordbruksskiften och arealerna stämmer överens, men skiftets plats avviker med cirka 10–20 meter?
Skickas utredningsbegäranden för slåtter av vallskiften först efter den sista augusti?
Hur lång är svarstiden för utredningsbegäranden?
Kan ett textmeddelande som anknyter till en utredningsbegäran skickas till någon annan än förstahandsjordbrukaren?
Avgörs en utredningsbegäran om sökanden slår skiftet, men inte skickar in en bild på det? Satellitövervakningen konstaterar slåttern följande gång, ifall den sker före slutet av augusti.
Om en del av jordbruksskiftena förblir osådda till exempel på grund av väta, en hur stor areal kan då godkännas i arealen för den växt som anmälts, det vill säga när ska ett separat jordbruksskifte grundas för osådd areal (svartträda)?
Hur anmäler man 4 % icke-produktiv areal när man på skiftet undantagsvis odlar en skördeväxt?
Hur anmäls skiften i gemensamt bruk?
Går det att visa geografisk information (GPS) då man ritar in jordbruksskiften? Tidigare skulle man gissa sig till skiftesfördelningen enligt jordbruksskiftenas areal, t.ex. i två delar, och sedan kom en inspektör och kontrollerade enligt gps-punkten huruvida man hade ”gissat/räknat” rätt, vilket är onödigt arbete.
Har skörd blivit obligatoriskt?
Ska en grönträda slås varje år?
Om det på ett basskifte finns flera jordbruksskiften, vilken felmarginal får det finnas i arealerna utan påföljder?
För ett skifte har anmälts 5 hektar ryps som berättigar till bidrag för specialväxter. Inspektören konstaterar att 1 hektar av detta är havre. Leder detta till påföljd?
Ska områden som tillfälligt inte odlas (ett ar här och var) kunna riktas korrekt till ett skifte?
Hur noggrant ska man kunna positionera exempelvis en foderstack?
Om en gröda har samma stödnivå och gränserna blir fel, påförs då sanktioner?
Om ett under 3 meter brett tegdike är över tre meter brett sammanräknat med dikesrenarna, är det då permanent icke odlat? Kan det återbördas till den stödberättigade arealen exempelvis följande år?
Det finns ingen skyldighet att skörda vallar, men ska de gödslas?
Om man på sommaren beslutar att man från en fodervall eller klöver skördar frön för eget bruk, får skiftet då lämnas oslaget och skördas i september eller ska växten ändras till frövall?
Kompletterande villkor: ”Träda behöver inte slås årligen, det räcker med att landskapet förblir öppet”. Är anvisningen felaktig?
Skiftet har år 2022 anmälts som en röjd åker. Om man i juni 2023 inte kan observera ett växtbestånd utifrån satellitbilden, leder det då till ett krav på permanent vall för skiftet?
Med hur många meters noggrannhet ska man kunna rita in gränsen för ett jordbruksskifte?
Ofta känner en jordbrukare till vilken arealen för ett jordbruksskifte borde vara, men klarar inte av att rita in det korrekt på en gång. Vad händer om man förlänger en gräns?
Ska man vara lika noggrann med gränsen om det på ett jordbruksskifte finns A) foderkorn och B) havre?
Ska foderbalar och foderstackar från föregående år tas bort ur arealen?
Övervakar ni datum för skiftesåtgärder och jämförs de vid inspektioner?
Hur anmäler man en gödselstack?
Hur anmäls tegdiken på över 3 meter inklusive dikesrenarna?
Hur anmäls skiften med vinterskador?
Om det finns kvar rötter på en liten del av en röjning in på år 2023, berörs arealen då av vallkravet?
Hur länge ska en svartträda vara bar?
Pågår satellitövervakningen 24/7, det vill säga kontinuerligt, eller dagligen eller veckovis?
Vad är felmöjligheten för satellituppföljningen?
Identifierar satellituppföljningen ogräsväxter?
Hur påverkar gasväv eller nät uppföljningen?
Bedöms genomförandet av gödsling genom satellituppföljning?
Ändrar satellituppföljningen skiftenas arealer?
Kan man införa en egen mätning i Vipu?
Kan en satellit observera bete då det inleds i början av vegetationsperioden och skiftets växtlighet förblir låg under hela vegetationsperioden?
Går det att granska jordbruksverksamheten på en svartträda?
Hur ofta ska vall förnyas?
Ska jordbrukaren finnas på plats under de två sista veckorna i augusti för att kunna ta de nödvändiga bilderna?
Om man har direktsådd av spannmål och detta inte skördas, identifierar satellituppföljningen då tillräckligt med odlingsåtgärder?
Ska en svartträda vara bar?
Om ett rörflensskifte slås redan i maj, är detta tillräcklig jordbruksverksamhet för att ingen utredningsbegäran ska skickas?
Räcker det som jordbruksverksamhet för en svartträda med att man behandlar den med glyfosat innan september?
Gäller slåtterkravet den 31.8. även en svartträda på vilken det finns ett växtbestånd?
Hur fungerar force majeure-situationer i fortsättningen, till exempel om jordbrukaren har insjuknat i en allvarlig sjukdom i augusti som gör att han inte får slåttern av vallar utförd innan september?
Finns det ett slåtter-/skördekrav för vallskiften?
Med vilken tidtabell kan en hel gård väljas ut för övervakning?
Vilka jordbruksåtgärder krävs?
Räcker det med bara växtskydd, till exempel besprutning av träda med Roundup?
Monitoreringen tar bilder av skiftena flera gånger under vegetationsperioden. Om det på en bild tagen i augusti ser ut som om att skiftet inte har slagits, men att slåttern har genomförts i juni, är detta i sin ordning eller ska jordbrukaren skicka en bild av skiftet?
Kan det bli så att 1) En jordbrukare ändrar sin ansökan 2) Vipurådgivaren ger felmeddelanen 3) Jordbrukaren inte längre hinner korrigera, då NTM tar en gård i övervakning?
Skickas en utredningsbegäran för ett skifte på basis av satellitbilderna, ifall det på skiftet finns ogräsväxtbestånd, till exempel mycket mjölktistel på ett kornskifte?
Vilken jordbruksverksamhet är möjlig på en skräpfri stubbträda?
Uppfylls kravet på jordbruksverksamhet om en areal har bearbetats på våren och ett växtbestånd anlagts? Räcker samma åtgärder på en röjning?
På vilka bestämmelser grundar sig satellituppföljningen?
Kommer satellitövervakningen också att fungera på naturbeten?
Hur ofta uppdateras flygbilder i Vipu i fortsättningen?
Kontrollerar förvaltningen läget för ett jordbruksskifte utifrån satellitbilderna?
Kan en stödsökande ändra sin ansökan så att en eventuell mellangröda anmäls först efter ansökningstiden?
Kan en jordbrukare ännu i förändringsskedet gå in och på stödansökan välja flera skiftesspecifika åtgärder för miljöersättning?
När går det inte längre att göra ändringar i ansökan under förändringsskedet?
|
9.3.2023 |
Repetitionsutbildning om ersättning för ekologisk produktion (pdf)
|
24.1.2023 |
Utbildning om ansökan om avtal för uppfödning av lantraser 2023
|
8.12.2022 |
Utbildning om djurstödansökan 2023 |
5.10.2022 | |
29.9.2022 |
Avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap 2023-2027 (pdf) |
28.9.2022 | |
28.9.2022 | |
27.9.2022 | |
27.9.2022 | Bestämmelserna om icke-produktiva investeringar samt huvudpunkterna under den kommande finansierinsperioden 2023-2027 (pdf) |