Lömsk flugsvamp

Lömska flugsvampen (Amanita phalloides) är en vacker, ljust gröngrå svamp som liksom sin vita kusin sannolikt är världens farligaste giftiga svamp. Giftet förstör de inre organen på samma sätt som giftet i vita flugsvampen.

Lömska flugsvampen reser sig ovan jordytan formad som ett ägg under ett vitt hylle. Som ung är hatten välvd, med åldern blir den utbredd och slät. Som fuktig är den klibbig och som torr är den sidenblank. Till färgen är den förvillande lömsk: ljust oliv- eller grågrön, gulaktig eller vit.

De tätt sittande skivorna är vita, men får senare en svagt grönaktig skiftning. Foten har en grönaktig grundton och luddig yta. Den har en bred vit eller gulaktig ring, som är något fårad och skör. Basen är klotformig och omges av en stor, säckliknande, vit strumpa.

Köttet är vitt, men gulnar något under ytskiktet. Doften beskrivs som sötaktigt honungslik, men är samtidigt stickande motbjudande.

Lömska flugsvampen har orsakat cirka 90 procent av alla registrerade, dödliga svampförgiftningar i världen. På grund av att den är så sällsynt och utbredningen så begränsad är det inte känt att den skulle ha orsakat några förgiftningar i Finland: lömska flugsvampen växer i ek- och nötlundar på Åland och endast i den sydvästligaste delen av Finland, där den är sällsynt.

I Centraleuropa har lömska flugsvampen förväxlats med champinjonen (Agaricus spp.), som har ring men inte strumpa och skivor som mörknar då sporerna har mognat. Det finns också en risk för förväxling med vissa musseroner (Tricholoma spp.) som inte har någon strumpa runt fotbasen och de flesta inte heller någon ring. Man kan också förväxla vissa gröna kremlor (Russula spp.) med lömska flugsvampen, men kremlorna saknar strumpa och har inte heller någon ring.