Sertifioitu siemen on hyvän alku

Pellolta pöytään -ketju alkaa siemenestä. Sertifioidun eli virallisesti tarkastetun ja hyväksytyn siemenen käyttäminen takaa hyvälaatuisen sadon.

Sertifioitu siemen on lajikepuhdasta, hukkakauratonta, hyvin itävää eikä sisällä haitallisia rikkasiemeniä ja haitallisia kasvitauteja.

Kaiken Suomessa markkinoitavan siemenen tulee olla sertifioitua. Ruokavirasto tarkastaa, tutkii laboratoriossa ja valvoo Suomessa käytettävän kylvösiemenen laatua. Toiminta perustuu siemenlakiin ja sen perusteella annettuihin maa- ja metsätalousministeriön asetuksiin.

Siemensertifiointiprosessin vaiheet

  • Viljelystarkastus
  • Kantasiemenen kenttäkoetarkastukset
  • Näytteenotto
  • Laboratoriotutkimukset
  • Siemenpakkaamon pakkauslupa
  • Siemenerän sertifiointi ja vakuustodistukset
  • Siemenkaupan markkinavalvonta

Ajankohtaista siementarkastuksesta

Sivu on viimeksi päivitetty 27.1.2023