Sidosryhmätapamiset 2026
Työaikainen ruokailusuositus – julkistamistilaisuus
AIKA: 4.2.2026 klo 12-14:00
PAIKKA: Ruokavirasto, Mustialankatu 3, Helsinki Tilaisuus lähetetään myös suoratoistona
Ilmoittautuminen: https://link.webropolsurveys.com/EP/508B35F6C8FFC8B8
Viimeinen ilmoittautumispäivä: 31.1.2026
Lisätiedot: satu.jyvakorpi@ruokavirasto.fi
Työaikainen ruokailusuositus perustuu kansallisiin Kestävää terveyttä ruoasta -ravitsemussuosituksiin (2024) sekä tutkimusnäyttöön työikäisten ravitsemuksen ja työaikaisen ruokailun erityispiirteistä. Ruokailusuositus täydentää kansallista ravitsemussuositusta ja kohdistuu työaikaiseen ruokailuun erilaisissa töissä ja olosuhteissa. Se on suunnattu sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisille, ammattikeittiöille ja ruokajärjestelmän muille toimijoille, työnantajille, päättäjille, työhyvinvoinnista vastaaville, kuntien hyvinvointijohtajille ja muille toimijoille, järjestöille sekä työikäisille.
Ohjelma julkaistaan myöhemmin
Tilaisuuden järjestää Valtion ravitsemusneuvottelukunta
Sidosryhmätapaamiset 2025
Uudet ruokasuositukset tulevat - Sidosryhmäseminaari
Sidosryhmäseminaari järjestettiin 2.12.2025 hybriditilaisuutena
Tallenne tilaisuudesta: https://videonet.fi/vrn/20251202/
Esitykset:
Kansalliset ravitsemussuositukset ja suomalainen ruokapolitiikka, J Mäkelä, Helsingin yliopisto
Hyvä ruoka, joka päivä - kouluruokailusta hyvinvointia, S Paavola, Ruukku ry
Terveyttä ja toimintakykyä lautaselta! Terveydeksi-ohjelman ruokapalveluiden laatuaskel työikäisille, T Keso, Sydänliitto ry
Viestintäkampanja terveellisestä ravitsemuksesta, J Rinne, toimitusjohtaja, Viestintätoimisto Republic
Työikäiset saavat ruokailusuosituksen, N Halonen, työikäisten suositusryhmän pj., Ammattikeittiöosaajat
Tutkimuksista suosituksiin -lapsiperheiden ravitsemus, S Niinistö, tutkimuspäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Kohti varusmiesten ruokailusuositusta, Tutkija T Nykänen, Maasotakoulu
Härkäpavun viljelyn regeneratiivisuus huoltovarmuuden takeena sekä ravitsemuksen perustana, J-P Aikola, Vihreä härkä & Mums Oy
Soijan käytön vähentäminen siipikarjarehuissa, A Rauhala, siipikarjarehujen kehittämispäällikkö, Atria/A-Rehu
Seminaarin järjesti Valtion ravitsemusneuvottelukunta
Pohjoismainen sidosryhmäseminaari /Seminar on implementation of food-based dietary guidelines in Nordic countries
Pohjoismainen sidosryhmäseminaari järjestettiin 10.6.2025 hybriditilaisuutena. Seminaari oli osa Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuusvuoden 2025 ohjelmaa.
Esitykset:
Alkupäivän esitykset:
Iben Humble Kristensen: Implementing of Food-based dietary guidelines in Denmark, pdf
Jóhanna Eyrún Torfadóttir: Challenges of Implementing the new Food Based Dietary Guidelines in Iceland, pdf
Thea Nørgaard Breili: Implementing of Food-based dietary guidelines in Norway, pdf
Anna-Maria Feldhoffer: Implementing of Food-based dietary guidelines in Åland, pdf
Åsa Konde: Swedish Food Based Dietary Guidelines – plans for implementation, pfd
Loppupäivän lyhyet esitykset, pdf
Sidosryhmätapaamiset 2024
Kansallisten ravitsemussuositusten julkaisu
Kansallisten ravitsemussuositusten julkaisutilaisuus järjestettiin 27.11.2024. Seminaarin järjesti Valtion ravitsemusneuvottelukunta
Seminaarin tallenne
Esitykset
L. Räsänen: Tervetuloa
ML. Erkkola: Ruokasuositukset
U. Schwab: Ravintoainesuositukset
J. Meinilä: Ympäristönäkölkulma suosituksessa
Miten hyödyntää ravitsemussuosituksia työssä, miten edistää jalkauttamista?
V. Kemi: Ruokapalvelut
M. Rantapusa: Neuvontajärjestöt
K. Virtanen: Terveydenhuolto
N. Kaartinen: Seuranta ja arviointi
M. Soljanlahti: Asiantuntijalta kuluttajalle
M. Salminen: Seuraavat askeleet
Kansalliset ravitsemussuositukset julkiseen kuulemiseen
AIKA: 30.5.2024
Seminaarin järjestivät Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja maa- ja metsätalousministeriö
Tallenne pääesityksistä
Esitykset:
L. Räsänen: VRN:n uusi kausi
U. Schwab: Ravintoaineet ravitsemussuosituksessa
M. Erkkola: Ruokasuositukset
M. Saarinen: Ympäristönäkökulmat uusissa ravitsemussuosituksissa
J. Meinilä: Kasvipainotteiset ruokavaliot: edut ja haasteet
N. Nevanperä: Työikäisten ravitsemus
S. Varjonen: Ruokakasvatus
N. Kaartinen: Seuranta ja arviointi
K. Kuisma: Sydänmerkki
M. Soljanlahti: Itämeren ruokavalio
S. Jyväkorpi: Ravitsemussuositukset julkiseen kuulemiseen ja päätössanat
Linkki suosituksen julkiseen kommentointiin: Lausunto - Lausuntopalvelu
Sidosryhmätapaaminen 2023
Sidosryhmäseminaari – kohti uusia kansallisia ravitsemussuosituksia
Aika: torstaina 26.10.2023
Seminaarin järjestivät Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja maa- ja metsätalousministeriö
Esitykset
M. Tervahauta. Diat: Katsaus VRN:n toimintaan 2020 - 2023
Esityksen videotallenne
M. Erkkola ja U Schwab. Diat: Kohti uusia kansallisia ravitsemussuosituksia – asiantuntijatyö käynnistynyt
Esityksen videotallenne
A-M. Pajari. Diat: Pavuista perunaan - kasviproteiinilähteet osana suomalaista ruokavaliota
Esityksen videotallenne
S. Salmela. Diat: Kriteeripankki vauhdittaa ravitsemuskriteerien käyttöä julkisissa hankinnoissa
S. Raulio. Esityksen tallenne: Kouluruokailun toteutuminen – katsaus koulujakelujärjestelmään
Kohti kasvikunta- ja kalapainotteista ruokavaliota yhdessä – Miten sidosryhmien näkökulmasta uudistuvat ravitsemussuositukset viedään käytäntöön, mahdollisuudet ja haasteet?
M.Tanhuanpää. Diat: Elintarviketeollisuusliiton puheenvuoro
A. Salminen. Diat: PTY:n puheenvuoro
H. Siivonen. Diat: MTK:n puheenvuoro
V. Kemi. Diat: AMKO:n puheenvuoro
T. Yrjölä. Diat: MaRa:n puheenvuoro/Sodexo
S.Hielm. Diat: Pakkaamattomista elintarvikkeista annettavat tiedot - Muutosehdotukset asetukseen.
A. Lyytikäinen. Päätössanat ja kiitokset
- - -
Sidosryhmätapaaminen 2022
Tervetuloa sidosryhmätapaamiseen 13.12.2022 klo 9:30-12
Ohjelma ja ilmoittautuminen
Esitysten diat
Pohjoismaisten ravitsemussuositusten laatiminen ja julkaiseminen – kohti kansallisten ravitsemussuositusten uudistamista (PDF, 4,7 Mt)
Ravitsemusterveyden edistäminen ja yhdyspinnat uusissa sote-rakenteissa
(PDF 9,9 Mt)
Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositukset käytäntöön – kumppanuushaaste sidosryhmille (PDF 0,5 Mt)
Pellolta pöytään -strategian FOPNL-hanke
(PDF, 4,4 Mt)
Nutri-Score -tuloskatsaus (PDF 2,9 Mt)
Ravitsemussitoumus – miten yhdessä eteenpäin (PDF 0,9 Mt)
Ajankohtaista MaRasta (PDF 0,6 Mt)
Ajankohtaista ruokapalveluista/AMKO (PDF 1,3 Mt)
Kaupan puheenvuoro/PTY, SOK (PDF 7,1 MT)
- - -
Sidosryhmätapaaminen 17.12.2020:
COVID-19 -epidemian vaikutukset väestön ravitsemukseen
Esitysten diat
Kouluruokailutilanne, järjestämisen velvoitteet ja toteutus, Marjaana Manninen OPH
Kokemuksia kouluruokailun järjestämisestä poikkeusoloissa, Päivi Jämsen, AMKO ry
COVID-19 -epidemian vaikutukset elintarviketeollisuuteen, Marleena Tanhuanpää, ETL
Koronakriisin vaikutukset vähittäiskauppaan, Anna Salminen, PTY
Koronakriisin vaikutus ravintolaruokailuun, Veli-Matti Aittoniemi, MaRa ry
Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen 2030 – VNPp ja toimintasuunnitelma
Maija Palmroos STM
- - -
Sidosryhmätapaaminen 17.9.2020
Esitysten diat
Katsaus VRN:n toimikauden 2017-2020 toimintaan ja näkymiä uudelle kaudelle
Sebastian Hielm, puheenjohtaja VRN
Ravitsemussitoumus -toimintamalli – tilannekatsaus
Arja Lyytikäinen, pääsihteeri VRN