- Anvisning om tillsynen över näringsmässig berikning (Livsmedelsverkets anvisning 6538/2021, pdf)
- Anvisning om tillsynen över näringspåståenden och hälsopåståenden, 17060/1, (pdf)
- Handbok om kosttillskott för livsmedelstillsynsmyndigheter och livsmedelsföretagare, 17012/5, (pdf)
- Handbok om livsmedelsinformation för tillsynsmyndigheter och livsmedelsföretagare, 17068/2, (pdf)
- Handbok om näringspåståenden och hälsopåståenden för livsmedelstillsynsmyndigheter och livsmedelsföretagare, 17052/4, (pdf)
- Hur mängden av en beståndsdel anges, 17027/3, (pdf)
- Anvisning om tillsynen över medel som förbättrar livsmedel, 5731/5, uppdaterad 2.9.2020, (pdf)
Mikrobiologisk krav och provtagning
Mikrobiologisk provtagning och analys av livsmedel för myndigheterna (pdf) Uppdaterad 18.6.2021
Mikrobiologiska krav för livsmedel, tillämpning av kommissionens förordning (EG) nr 2073/2005 (pdf) Uppdaterad 23.6.2021
- Bilaga 1 Godkända livsmedelslokaler i köttbranschen (pdf)
- Bilaga 2 Godkända livsmedelslokaler i fiskbranschen (pdf)
- Bilaga 3 Godkända livsmedelslokaler i mjölkbranschen (pdf)
- Bilaga 4 Äggpackerier och godkända livsmedelslokaler som tillverkar äggprodukter (pdf)
- Bilaga 5 Livsmedelslokaler som tillverkar vegetabliska produkter (pdf)
- Bilaga 6 Införsel av animaliska livsmedel från inre marknaden (pdf)
- Bilaga 7 Bagerier och konditorier (pdf)
- Bilaga 8 Tillverkning av lismedel i livsmedelslokaler (pdf)
- Bilaga 9 Detaljhandelsställen (pdf)
- Bilaga 10 Produktion av groddar och skott (pdf)
Tillsyn
- Riskklassificering av en livsmedelslokal och kontaktmaterialverksamhet och fastställande av tillsynbehov (uppdaterad 5.5.2022)
- Handbok om tillgripande av sådana administrativa tvångsmedel inom livsmedelstillsynen som avses i livsmedelslagen (pdf)
- Anvisning för tillsynsenhetens plan för livsmedelstillsyn (pdf)