- Anvisning om livsmedelshygienen i anmälda livsmedelslokaler, 16025
- Systemet för Oiva för offentliggörande av livsmedelstillsynsinformation, 10504
- Oiva-anvisningarna
- Riskklassificering av en livsmedelslokal och fastställande av tillsynsbehovet, 10503 (på finska uppdaterad 15.9.2020)
- Riskbaserad tillsyn över en livsmedelslokal, 16044
- Riskbaserad tillsyn över egenkontrollen i en livsmedelslokal, 16043
- HACCP-system, principer och tillämpning
- Djupfrysning och frysning av livsmedel i livsmedelslokaler, 16049
- Servera inte livsmedel där det finns risk för listeriasmitta till personer som hör till riskgrupper (pdf)
- Anvisning för livsmedel som överlåts till mathjälp (pdf)
- Restaurang, gör du mat för försäljning till affärer? pdf (Checklista med bilder)
Frilevande vilt
- Hantering av kött från frilevande vilt och leverans av köttet till försäljning
- Bilaga 1: En utbildad persons anmälan om första undersökning av frilevande vilt
- Bilaga 2: Dokument över frilevande vilt som levereras till köttbesiktning
- Bilaga 3: Dokument över leverans av obesiktat frilevande vilt till lokal detaljförsäljning
- Bilaga 4: Dokument över leverans av primärprodukter till lokal detalj
Insekter
- Insekter som livsmedel 10588 UPPDATERAD 22.5.2018
Fisk
- Beslut: Befrielse av odlad fisk från frysningskravet som gäller vissa fiskeriprodukter
- Tillsynen över tillredning och försäljning av kalakukko, 16021
- Primärproduktion, anmäld livsmedelslokal eller anläggning inom fiskbranschen?
- Tillsynen över fiskeriprodukter, 16023
- Tillsynen över hantering och försäljning av kräftor avsedda att användas som livsmedel, 16030
Mjölk
Förpackat vatten och vatten
- Anvisning om tillsynen över förpackat vatten, 17057 (pdf)
- Tillsyn över vatten och is i livsmedelslokaler, 10591/1