Elintarvikkeista annettavat tiedot
- Ainesosan määrän ilmoittaminen, 17027/3, (pdf)
- Elintarviketieto-opas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille "Pakkausmerkintäopas", 17068/2, (pdf), päivitetty 9.4.2019
- Opas Elintarvikkeista annettavat tiedot 10/2018, opas PK-yrityksille (pdf)
- Ravitsemus- ja terveysväiteopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille, 17052/4, (pdf)
- Ravitsemus- ja terveysväitteiden valvontaohje, 17060/1, (pdf)
Elintarvikeparanteet (lisäaineet, aromit ja entsyymit)
- Elintarvikeparanteiden valvontaohje, 5731/5, päivitetty 2.9.2020
Ravintolisät ja täydennetyt elintarvikkeet
- Ravintolisäopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille, 17012/5, (pdf)
- Ravitsemuksellisesti täydennettyjen elintarvikkeiden valvontaohje (Ruokaviraston ohje 6538/2021, pdf)
Valvonta
- Opas elintarvikelain mukaisten hallinnollisten pakkokeinojen käytöstä elintarvikevalvonnassa (pdf), (päivitetty 1.6.2020)
- Elintarvikehuoneiston ja kontaktimateriaalitoiminnan riskiluokitus ja elintarvikelainsäädännön mukaisen valvontatarpeen määrittäminen (päivitetty 11.4.2022)
- Ohje valvontayksikön elintarvikevalvontasuunnitelmasta (pdf)
- Elintarvikeketjun monivuotinen kansallinen valvontasuunnitelma 2021-2024
Mikrobiologinen näytteenotto ja vaatimukset
- Elintarvikkeiden mikrobiologinen näytteenotto ja analyysit valvojille (pdf) Päivitetty 18.6.2021
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset - ohje toimijoille (pdf) Päivitetty 23.6.2021
Liite 1 Liha-alan hyväksytty elintarvikehuoneisto (pdf)
Liite 2 Kala-alan hyväksytty elintarvikehuoneisto (pdf)
Liite 3 Maitoalan hyväksytty elintarvikehuoneisto (pdf)
Liite 4 Munapakkaamo ja munatuotteita valmistava hyväksytty elintarvikehuoneisto (pdf)
Liite 5 Kasvistuotteita valmistava elintarvikehuoneisto (pdf) Päivitetty 22.9.2021
Liite 6 Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinakauppatuonti (pdf)
Liite 7 Leipomot ja konditoriat (pdf)
Liite 8 Elintarvikkeiden valmistus elintarvikehuoneistossa (pdf)
Liite 9 Vähittäismyyntipaikka (pdf)
Liite 10 Itujen ja versojen tuotanto (pdf)