Tälle sivulle on koottu aihekohtaisesti elintarvikealaan liittyvät ohjeet ja lainsäädäntö. Katso lainsäädäntöviitteissä ajantasainen tai viimeisin konsolidoitu versio.
- Alkutuotannon elintarvikevalvonta ja riskinarviointi 11.5.2023
- Ohje liikkuvien elintarvikehuoneistojen toiminnasta 28.4.2023
- Toimenpideohje eläinten pitopaikkoihin liittyvien ihmisten STEC-tartuntojen selvittämiseksi eläinten pitopaikoissa 24.4.2023
- Ravintolisien suoramyyntiä tai verkostomarkkinointia harjoittavien elintarvikealan toimijoiden vastuut ja valvonta 17.4.2023
- Ohje ravintolisien suoramyyntiä tai verkostomarkkinointia harjoittaville (pdf) 17.4.2023
- Pastöroinnin ja lämpökäsittelyn valvonta maitoalalla 3.3.2023 (pdf)
- Kebabin valmistus ja tarjoilu ravintoloissa 20.1.2023
- Elintarvike- ja kontaktimateriaalitoiminnan riskiluokitusohje 18.1.2023
- Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynti pdf (tulostettava ohje mukaan myyntipaikalle otettavaksi) 1/2023
Elintarvikealan yhteiset
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei?
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Elintarvikehuoneiston hyväksyminen
- Oiva-arviointiohjeet
Muut ohjeet
- Euroopan komission täytäntöönpano-ohjeet
- yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (852/2004/EY),
-
eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen (853/2004/EY) ja
-
HACCP-periaatteiden täytäntöönpanosta
- Euroopan komission valmisteluasiakirja
- hygieniapaketissa säädettyjen tiettyjen joustavuussäännösten tulkinnasta
Lainsäädäntö
- Elintarvikelaki 297/2021
- Yleinen elintarvikeasetus (EY) N:o 178/2002
- Valvonta-asetus (EU) 625/2017
- Yleinen hygienia-asetus (EY) N:o 852/2004
- Eläimistä saatavia elintarvikkeita koskeva hygienia-asetus (EY) N:o 853/2004
- Asetus elintarvikevalvonnasta 315/2021
- Asetus elintarvikehygieniasta 318/2021
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 1.6. Omavalvonnan yleinen vaatimustenmukaisuus
- Omavalvontaohjeistusta toimijoille (pdf)
- HACCP-järjestelmä, periaatteet ja soveltaminen (pdf), liitteinä sähköiset lomakkeet:
- Liite 1, Tuotteen ja sen käyttötarkoituksen kuvaus (doc)
- Liite 2, Vuokaavio (doc)
- Liite 3, HACCP-ohjelma: Yhteenveto vaarojen arvioinnista (doc)
- Liite 4, Esimerkki kriittisten hallintapisteiden tunnistuksessa käytettävästä päätöksentekopuusta (Codex Alimentarius) (doc)
- Liite 5, CCP-seurantalomake (doc)
- Liite 6, CCP-poikkeamaraportti (doc)
- Liite 7, CCP-todentamislomake (doc)
- Liite 8, HACCP-ohjelman yhteenveto (doc)
- Liite 9, Kysymyksiä HACCP-ohjelman validointia (arviointia) varten (doc)
- Hyvän käytännön ohjeiden arviointiohje (pdf) ja lomake (doc)
- Elintarvikehuoneiston omavalvonnan riskiperusteinen valvonta (pdf)
Muut ohjeet
- Euroopan komission täytäntöönpano-ohjeet
- yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (852/2004/EY),
-
eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen (853/2004/EY) ja
-
HACCP-periaatteiden täytäntöönpanosta
- Euroopan komission valmisteluasiakirja
- hygieniapaketissa säädettyjen tiettyjen joustavuussäännösten tulkinnasta
Lainsäädäntö
- Elintarvikelaki 297/2021
- Yleinen elintarvikeasetus (EY) N:o 178/2002
- Valvonta-asetus (EU) 625/2017
- Yleinen hygienia-asetus (EY) N:o 852/2004
- Eläimistä saatavia elintarvikkeita koskeva hygienia-asetus (EY) N:o 853/2004
- Asetus elintarvikevalvonnasta 315/2021
- Asetus elintarvikehygieniasta 318/2021
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohjeiden kohta 01
- Elintarvikehuoneiston hyväksyminen
- Veden ja jään valvonta elintarvikehuoneistoissa
- TSE-toimenpiteet teurastamoissa ja leikkaamoissa (pdf)
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Elintarvikevalvontatietojen julkaisujärjestelmä Oiva
- Elintarvikehuoneiston ja kontaktimateriaalitoiminnan riskiluokitus ja elintarvikelainsäädännön mukaisen valvontatarpeen määrittäminen
- Elintarvikehuoneiston riskiperusteinen valvonta (pdf)
- Elintarvikehuoneiston omavalvonnan riskiperusteinen valvonta (pdf)
- Opas elintarvikelain mukaisten hallinnollisten pakkokeinojen käytöstä elintarvikevalvonnassa (pdf)
- Ohje valvontayksikön elintarvikevalvontasuunnitelmasta (pdf)
Muut ohjeet
- Euroopan komission täytäntöönpano-ohjeet
- yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (852/2004/EY),
-
eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen (853/2004/EY) ja
-
HACCP-periaatteiden täytäntöönpanosta
- Euroopan komission valmisteluasiakirja
- hygieniapaketissa säädettyjen tiettyjen joustavuussäännösten tulkinnasta
Lainsäädäntö
- Elintarvikelaki 297/2021
- Yleinen elintarvikeasetus (EY) N:o 178/2002
- Valvonta-asetus (EU) 625/2017
- Yleinen hygienia-asetus (EY) N:o 852/2004
- Eläimistä saatavia elintarvikkeita koskeva hygienia-asetus (EY) N:o 853/2004
- Asetus elintarvikevalvonnasta 315/2021
- Asetus elintarvikehygieniasta 318/2021
- Ruokaviraston määräys elintarvikevalvonnan valvontatiedoista 12/2021 (pdf)
- Perustelumuistio (pdf)
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Naudanlihan merkitseminen ja jäljitettävyys (pdf)
- Kalastustuotteiden valvonta (pdf)
- Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja lihan toimittaminen myyntiin (pdf)
Lainsäädäntö
- Asetus (EU) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille
- Asetus (EY) N:o 1760/2000 nautaeläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän käyttöönottamisesta sekä naudanlihan ja naudanlihatuotteiden pakollisesta merkitsemisestä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 820/97 kumoamisesta
- Täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 1337/2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 soveltamissäännöistä tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn sianlihan, lampaan- tai vuohenlihan ja siipikarjan lihan alkuperämaan tai lähtöpaikan ilmoittamisen osalta
- Asetus (EY) N:o 1825/2000 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1760/2000 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä naudanlihan ja naudanlihatuotteiden merkinnän osalta
- Asetus (EY) N:o 275/2007 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1760/2000 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä naudanlihan ja naudanlihatuotteiden merkinnän osalta annetun asetuksen (EY) N:o 1825/2000 muuttamisesta
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 834/2014.
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön I -lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Poikkeustilanteet
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Ruokaviraston nettisivut
- Yrityksen toiminta ruokamyrkytystilanteessa
- Viranomaisten toiminta ruokamyrkytystilanteessa (sisältää ohjeet elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden ilmoittamisesta ja raportoinnista)
Ruokaviraston ohjeet
Lainsäädäntö
- Elintarvikelaki 297/2021
- Valtioneuvoston asetus elintarvikkeiden ja veden välityksellä leviävien epidemioiden selvittämistä 1365/2011
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 16.6 Takaisinvedot
- Ilmoitus elintarvikkeiden takaisinvedosta 3692/1, (lomake, docx)
- Ilmoitus elintarvikkeiden takaisinvedosta 3692/1, (lomake, pdf)
- Takaisinvetolomakkeen täyttöohje 17053/1, (pdf)
- Ilmoitus elintarvikekontaktimateriaalien takaisinvedosta 3692/1 (lomake, docx)
- Ilmoitus elintarvikekontaktimateriaalien takaisinvedosta 3692/1 (lomake, pdf)
- Ohjeet allergeenivirheestä johtuvaa takaisinvetoa varten 6727/6, (pdf)
- Ohjeet elintarvikkeen säteilyttämisestä johtuvaa takaisinvetoa varten 17019/2, (pdf)
- Ohje hyväksymättömien muuntogeenisten elintarvikkeiden ja rehujen takaisinvedosta (15.5.2020, pdf)
- Ohjeet hyväksymättömien uuselintarvikkeiden takaisinvetoa varten 4317/7, (pdf)
- Ohjeet pakkausmerkintävirheestä johtuvaa takaisinvetoa varten 6089/2 (pdf)
- Ohje täydennettyjen elintarvikkeiden takaisinvedosta (Ruokaviraston ohje 6539/2021, pdf)
- Kasvinsuojeluainejäämät: takaisinvedon päätöksentekopuu (Ruokaviraston ohje), (pdf)
- Elintarvikkeiden takaisinveto lintuinfluenssatapauksissa, viranomaisohje, (pdf)
- Elintarvikkeiden takaisinveto ja hävitys todetuissa lintuinfluenssatapauksissa, (pdf)
- Elintarvikkeiden takaisinveto lintuinfluenssatapauksissa, toimijaohje, (pdf)
- Elintarvikkeiden ja sivutuotteiden jäljittäminen, takaisinveto ja käsittely tai hävittäminen, jos on todettu afrikkalaisen sikaruton tautitapaus tuotantoeläiminä pidettävillä sioilla 7277/2022 (2023/2) pdf
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Elintarvikkeiden alkutuotanto
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Ohjeet alkutuotannon elintarvikevalvontaan
- 0. Arviointiasteikon arvosanojen yleiset määräytymisperusteet
- 1. Yleiset elintarvikkeiden alkutuotantoa koskevat vaatimukset
- 2. Eläintuotannon yhteiset vaatimukset
- 3. Lihantuotannon erityisvaatimukset
- 4. Maidontuotannon erityisvaatimukset
- 5. Munantuotannon erityisvaatimukset
- 6. Hunajantuotannon erityisvaatimukset
- 7. Vesiviljelyn ja kalastuksen erityisvaatimukset
- 8. Kasvin- ja siententuotannon yhteiset vaatimukset
- 9. Iduntuotannon erityisvaatimukset
- 10. Alkutuotannon tuotteiden kuljetuksen erityisvaatimukset
Alkutuotannon yhteiset ohjeet
- Jyrsijätorjunta ja jyrsijämyrkkyjen käyttö rehu‐ ja elintarviketuotannossa (pdf)
- Ehdollisuuden opas
- Maataloustuotannon kirjaamisvaatimukset
- Tulostettava kuvaohje: Pese kädet näin pdf
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta
Ruokaviraston nettisivut
- Liha (alkutuotanto)
- Poronlihan suoramyynti
Ruokaviraston ohjeet
Tuotantoeläimet
- Elintarvikeketjutietojen toimittaminen ja valvonta pdf
- Valvottujen pito-olosuhteiden vaatimukset sikojen trikiinitutkimusten vähentämiseksi (pdf)
Luonnonvarainen riista
- Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja lihan toimittaminen myyntiin
- Ohjeistus karhun lihan ja osien myyntiin sekä karhunruhojen käsittelyyn
Muut ohjeet
- Lihasiipikarjan hyvän hygienian opas - ETU-lihasiipikarja-asiantuntijatyöryhmän laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta
Ruokaviraston nettisivut
- Kasveista saatavat elintarvikkeet
- Kasvikset
- Yersinia pseudotuberkulosis -bakteeri porkkanoissa
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -verkkokoulutus Ruokaviraston nettisivuilla
Ruokaviraston ohjeet
- Tuorekasvisten merkinnät - Yksityiskohtaisia esimerkkejä eri kasvisten irtomyynti- ja pakkausmerkinnöistä (pdf), 6320/1, (Päivitetty 1.10.2020)
- Tuoreiden hedelmien ja vihannesten kaupan pitämistä koskevat vaatimukset (pdf), 6531/3, (Päivitetty 10.3.2021)
- Ohje tuoreiden marja-, hedelmä- ja vihannestuotteiden myyjille kauppojen sisä- ja ulkomyyntipaikoilla (pdf), 17044/2
- Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynti (pdf)
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -opas pk-yrityksille (pdf)
Muut ohjeet
- Puutarhatuotannon hyvän käytännön opas - Kotimaiset Kasvikset ry:n laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön opas
- Luonnonyrttiopas - hyvän käytännön ohjeet luonnonyrttialalle - Arktiset Aromit ry:n laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön opas
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta
Ruokaviraston nettisivut
- Kalastustuotteet alkutuotannossa
Ruokaviraston ohjeet
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta
Ruokaviraston nettisivut
Muut ohjeet
- Mehiläishoitajan velvollisuudet viranomaisille - sivulta löytyy myös Hyvän käytännön ohjeet mehiläistarhauksessa (pdf), Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:n laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön opas
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Hyönteiset elintarvikkeena (pdf) 10588 PÄIVITETTY 4.4.2019
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta
Tuote- ja toimialakohtaiset vaatimukset
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Maitoalan laitoksen toiminnan aloittaminen -opas pk-yrityksille (pdf)
- Pastöroinnin ja lämpökäsittelyn valvonta maitoalalla (pdf)
- Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonta (pdf)
- Raakamaitoasetuksen mukainen näytteenottolomake (doc)
Lainsäädäntö
- Asetus (EU) N:o 1308/2013 maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä
- Asetus (EY) N:o 445/2007 levitettäviä ravintorasvoja ja maitoa sekä maitotuotteita koskevista tietyistä yksityiskohtaisista säännöistä
- Laki maataloustuotteiden markkinajärjestelystä 999/2012
- Päätös 2010/791/EU eräiden tuotteiden luettelosta
- Asetus 754/2016 rasvattoman homogenoidun maidon D-vitaminoinnista
- Asetus 856/2007 juustosta
- Päätös 4/1999 jäätelöstä
- Asetus 264/2012 eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista, 6 § ja 7 §
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Liha-alan laitoksen toiminnan perustaminen -opas pk-yrityksille (pdf)
- TSE-toimenpiteet teurastamoissa ja leikkaamoissa (pdf)
- Ilmoitus liha-alan laitoksen tietojen muutoksista (docx)
- Lihan jäädyttäminen (pdf)
- Jauhelihan valmistaminen ja säilyvyystutkimukset rekisteröidyssä elintarvikehuoneistossa - ohje elintarvikealan toimijalle
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu - suositus elintarvikealan toimijalle (pdf)
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu - esimerkki varoitustekstistä (pdf)
- Kaupan entisten eläimistä saatujen elintarvikkeiden käsittelyohje, 16088 (pdf)
- Elintarvikkeen nimi "jauheliha" ja "paistijauheliha" 6090/2 (pdf)
- Suositus eräiden kypsennettyjen lihavalmisteiden nimistä 6092/3
Siipikarja
- Kuukausiyhteenveto siipikarjateurastamoiden kampylobakteeritutkimuksista (doc)
- Lihan arvostelu ja toimenpiteet siipikarjan lihantarkastuksen yhteydessä (pdf)
- Siipikarjanlihan vesipitoisuuden hallinta siipikarjateurastamossa ja sen yhteydessä olevassa leikkaamossa (pdf)
- Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit (pdf)
Lihantarkastus
- Eläimen elävänä tarkastaminen (ante mortem -tarkastus) osana lihantarkastusta (pdf)
- Nautojen puhtauden valvonta teurastamossa (pdf)
- Ilmoitus puutteellisesti merkityn eläimen saapumisesta teurastamolle (pdf)
- Kotieläiminä pidettävien sikojen post mortem -tarkastus (pdf)
- Ohje lihan arvostelusta lihantarkastuksen yhteydessä (pdf)
- Ruhon ja muiden eläimen osien esittäminen tarkastettavaksi (pdf)
- Lihantarkastuspäätös (Ohje) (pdf)
- Lihantarkastuspäätös (Lomake) (doc)
Nauta
- Naudanlihan merkitseminen ja jäljitettävyys (Eviran ohje 16024/1) (pdf)
- Nautaeläinten merkinnät ja rekisterikysely sekä niiden viranomaisvalvonta teurastamoissa ja pienteurastamoissa (Eviran ohje 16007/3) (pdf)
Sika
- Sianruhojen terveysmerkintä, paloittelu ja leikkaaminen ennen kuin trikiinitutkimuksen tulos on valmis (pdf)
- Valvottujen pito-olosuhteiden vaatimukset sikojen trikiinitutkimusten vähentämiseksi (pdf)
Muut eläimet
- Teurastettavan hevoseläimen tunnistusasiakirjan tarkastaminen (pdf)
- Poronlihan suoramyynti (ohjeistus nettisivuilla)
- Ohje villisianlihan myynnistä ja markkinoinnista 6091/2 (pdf)
Sivutuotteet
- Eläimistä saatavien sivutuotteiden käsittely ja valvonta hyväksytyissä elintarvikehuoneistoissa (pdf)
- Yhdistetty tarkastuslomake sivutuotteille elintarvikealan laitoksissa ja niiden yhteydessä olevissa sivutuotealan laitoksissa (pdf)
- Sivutuotteiden toimittaminen rehukäyttöön liha-alan laitoksista (pdf)
- Opas pienteurastamon sivutuotteiden hyödyntämisestä ja hävittämisestä (pdf)
Luonnonvarainen riista
- Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja lihan toimittaminen myyntiin (pdf)
- Liite 1 Koulutetun henkilön ilmoituksesta luonnonvaraisen riistan alustavasta tarkastuksesta (doc)
- Liite 2 Lihantarkastukseen toimitettavan luonnonvaraisen riistan mukana toimitettavat tiedot (doc)
- Liite 3 Tarkastamattoman luonnonvaraisen riistan lihan toimittaminen vähittäismyyntiin (doc)
- Liite 4 Alkutuotannon tuotteiden toimittaminen vähittäismyyntiin (doc)
- Ohjeistus karhun lihan ja osien myyntiin sekä karhunruhojen käsittelyyn (pdf)
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Teurasruhojen luokitus
- 561730 Hakemus hyväksytyksi ruhonluokittajaksi (doc)
- Teurasruhojen puhdistuksessa huomioitavat asiat (pdf)
Teurastamojen ilmoittautuminen palkkiojärjestelmään
- Ilmoittautuminen teurastetuista eläimistä maksettaviin tukijärjestelmiin (sähköinen asiointi)
- Lista palkkiojärjestelmään ilmoittautuneista teurastamoista
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Kala-alan laitoksen toiminnan aloittaminen -opas pk-yrityksille (pdf)
- Kalastustuotteet: alkutuotantoa, rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai kala-alan hyväksytty elintarvikehuoneisto?
- Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta, 16021 (pdf)
- Kalastustuotteiden valvontaohje, 16023 (pdf)
- Kalastusalusten valvontaohje, 16036 (pdf)
- Näytteenotto pienissä kala-alan laitoksissa ja kalakaupoissa (pdf)
- Meri- tai järviveden käyttö kala-alan toiminnassa (pdf)
- Kooste kalastustuotteiden jäljitettävyyteen liittyvistä tietovaatimuksista (pdf)
Lainsäädäntö
- Päätös: Viljellyn kalan vapauttaminen tiettyjä kalastustuotteita koskevasta jäädytysvaatimuksesta (pdf)
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Kananmunien ja muiden linnunmunien tuotanto ja myynti
- Kananmunapakkaamossa valvottavat kaupan pitämisen vaatimukset
- Liite: Tarkastuspöytäkirja (doc)
- Munamassan raaka-aineen laatu
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Lainsäädäntö
- Asetus (EU) 2017/2470 unionin hyväksyttyjen uuselintarvikkeiden luettelosta (uuselintarvikeluvan saaneiden hyönteistuotteet käytönehtoineen)
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
- Leipomon perustaminen
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -verkkokoulutus
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Leipomon perustaminen -muistilista (pdf)
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -opas pk-yrityksille (pdf)
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -opas pk-yrityksille (pdf)
- Tuorekasvisten merkinnät - Yksityiskohtaisia esimerkkejä eri kasvisten irtomyynti- ja pakkausmerkinnöistä (pdf)
- Tuoreiden hedelmien ja vihannesten kaupan pitämistä koskevat vaatimukset (pdf)
- Ohje tuoreiden marja-, hedelmä- ja vihannestuotteiden myyjille kauppojen sisä- ja ulkomyyntipaikoilla (pdf)
- Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynti (pdf)
- Yersinia pseudotuberkulosis -bakteeri porkkanoissa (ohjeistus nettisivulla)
Muut ohjeet
- Hyvän käytännön ohje tuorekasviksia käsitteleville yrityksille - Tuorekasvisteollisuuden hygieniatyöryhmän laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje
- Pakkaamon Laatutarha -ohjeisto - Puutarhaliiton laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 12.1 Ravintolisät
- Ravintolisäopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille (pdf)
- Ravintolisien suoramyyntiä tai verkostomarkkinointia harjoittavien elintarvikealan toimijoiden vastuut ja valvonta
- Ohje ravintolisien suoramyyntiä tai verkostomarkkinointia harjoittaville (pdf)
- Ravintolisäilmoitus (ilmoituslomake, doc)
- Ohje ravintolisäilmoituksen tekemisestä (pdf)
- Ohje Eviran sähköisen asiointipalvelun käyttöön (pdf)
- Varoitusmerkintä inkivääriä sisältäviin ravintolisiin sekä inkivääriteehen ja sitä vastaaviin juomajauheisiin (pdf)
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 12.2 Erityisille ryhmille tarkoitetut elintarvikkeet
- Ohje erityiselle ryhmälle tarkoitetun elintarvikkeen ilmoituksen tekemisestä
- Ilmoitus äidinmaidonkorvikkeen ja tietyn vieroitusvalmisteen markkinoille saattamisesta (ilmoituslomake, doc)
- Ilmoitus kliinisen ravintovalmisteen markkinoille saattamisesta (ilmoituslomake, doc)
- Ilmoitus painonhallintaan tarkoitetun ruokavalionkorvikkeen markkinoille saattamisesta (ilmoituslomake, doc)
Lainsäädäntö
Äidinmaidonkorvikkeet ja vieroitusvalmisteet
Kliiniset ravintovalmisteet
Painonhallintaan tarkoitetut ruokavalionkorvikkeet
- Delegoitu asetus (EU) 2017/1798 painonhallintaan tarkoitetuista ruokavalionkorvikkeista
- Päätös 904/1997 laihdutusvalmisteista
- Direktiivi 96/8/EY laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista
Lastenruoat
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 19.6 Levitettävät rasvat
- Oiva-ohje 12.4 Muut tuotekohtaiset vaatimukset (marja- ja hedelmävalmisteiden koostumus ja pakkausmerkinnät)
- Kasvin- ja siententuotannon yhteiset vaatimukset, ohjeet alkutuotannon elintarvikevalvontaan
- Tuoreiden hedelmien ja vihannesten kaupanpitämistä koskevat vaatimukset (pdf)
- Pakatun veden valvontaohje (pdf)
- Hedelmähillojen, hyytelöiden ja marmeladien koostumus ja pakkausmerkinnät - ohje valvojille ja toimijoille (pdf)
- Hedelmä- ja kasvistäysmehujen sekä tiettyjen vastaavien valmisteiden koostumus ja pakkausmerkinnät - ohje valvojille ja toimijoille (pdf)
Lainsäädäntö
Pakatut vedet
- Asetus 166/2010 pakatusta vedestä
- Direktiivi 2009/54/EY luontaisten kivennäisvesien hyödyntämisestä ja markkinoille saattamisesta
- Direktiivi 2003/40/EY luontaisten kivennäisvesien ainesosien luettelon, enimmäispitoisuuksien ja pakkausmerkintöjen antamisesta sekä luontaisten kivennäisvesien ja lähdevesien otsonilla rikastetulla ilmalla tapahtuvaa käsittelyä koskevista edellytyksistä
- Asetus (EU) N:o 115/2010 aktivoidun alumiinioksidin käyttöedellytyksistä fluorin poistossa luontaisista kivennäisvesistä ja lähdevesistä
Levitettävät rasvat
- Asetus (EU) N:o 1308/2013 maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä
- Asetus (EY) N:o 445/2007 levitettäviä ravintorasvoja ja maitoa sekä maitotuotteita koskevista tietyistä yksityiskohtaisista säännöistä
- Laki maataloustuotteiden markkinajärjestelystä 999/2012
- Päätös 2010/791/EU eräiden tuotteiden luettelosta
Oliiviöljy
- Asetus (EU) N:o 1308/2013 maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä
- Komission delegoitu asetus (EU) 2022/2104, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 täydentämisestä oliiviöljyn kaupan pitämistä koskevien vaatimusten osalta sekä komission asetuksen (ETY) N:o 2568/91 ja komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 29/2012 kumoamisesta
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2022/2105, oliiviöljyn kaupan pitämisen vaatimustenmukaisuustarkastuksia ja oliiviöljyn ominaisuuksien analyysimenetelmiä koskevista säännöistä
Hillot, hyytelö ja marmeladi
- Direktiivi 2001/113/EY elintarvikkeina käytettävistä hedelmähilloista, hyytelöistä ja marmeladeista sekä makeutetusta kastanjasoseesta
- Asetus 474/2003 hedelmähilloista, hyytelöistä, marmeladeista ja tietyistä vastaavista valmisteista, 3 §, 5 § ja 6 § sekä liitteet 1-3
Mehut, täysmehut ja nektarit
- Direktiivi 2001/112/EY elintarvikkeena käytettävistä hedelmätäysmehuista ja tietyistä vastaavista valmisteista
- Asetus 662/2013 hedelmätäysmehuista ja tietyistä vastaavista valmisteista, 3 §, 6 § ja 7 § sekä liitteet 1-3
- Asetus 264/2012 eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista, 8 ja 9 §
Sokeri
- Asetus 446/2003 sokereista
- Direktiivi 2001/111/EY tietyistä elintarvikkeina käytettävistä sokereista
Hunaja
Kahviuutteet ja sikuriuutteet
- Asetus 675/2000 kahviuutteista ja sikuriuutteista
- Direktiivi 1999/4/EY kahviuutteista ja sikuriuutteista
Suklaa ja kaakao
- Asetus 451/2003 kaakao- ja suklaatuotteista
- Direktiivi 2000/36/EY elintarvikkeena käytettävistä kaakao- ja suklaatuotteista
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
- Elintarvikkeiden tarjoilu ja ravintolatoiminta
- Kahvilan, ravintolan tai suurkeittiön perustaminen
- Ravintolatoiminnan aloittaminen - verkkokurssi
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 07
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Kebabin valmistus ja tarjoilu ravintoloissa
- Ohje liikkuvien elintarvikehuoneistojen toiminnasta
- Ravintolatoiminnan aloittaminen -opas pk-yrityksille (pdf)
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu - suositus elintarvikealan toimijalle (pdf)
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu - esimerkki varoitustekstistä (pdf)
- Ravintola, valmistatko ruokaa kauppoihin myytäväksi? (pdf) Kuvallinen muistilista.
- Ravintolahygieniaa (tulostettavat ohjeet)
- Kuumana tarjoilu (pdf)
- Kylmänä tarjoilu (pdf)
- Jäähdyttäminen (pdf)
- Näin huolehdit omavalvonnasta ravintolassa (tulostettavat ohjeet)
- Yleisiä ohjeita elintarviketyöhön (pdf)
- Lämpötilojen tarkastaminen (pdf)
- Kypsentäminen (pdf)
- Jäähdytys (pdf)
- Pakastaminen ja sulatus (pdf)
- Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet (pdf)
- Elintarvikkeista annettavat tiedot (pdf)
- Elintarvikekontaktimateriaalit (pdf)
- Kirjanpito (pdf)
- Jäljitettävyys (pdf)
- Riskiryhmiin kuuluville ei tule tarjoilla listeriatartunnalle altistavia elintarvikkeita (pdf)
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset -ohje toimijoille (pdf)
Muut ohjeet
-
Omavalvonta ravintoloissa, elintarvikkeet -ohje - Ravintola-alan Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n johdolla laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
- Elintarvikkeiden myynti
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -verkkokurssi
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 07
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla -opas pk-yrityksille (pdf
- Ohje liikkuvien elintarvikehuoneistojen toiminnasta
- Toimijan tiedotus uudelle paikkakunnalle liikkuvasta elintarvikehuoneistosta (doc)
- Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynti (pdf)
- Ohje tuoreiden marja-, hedelmä- ja vihannestuotteiden myyjille kauppojen sisä- ja ulkomyyntipaikoilla 17044/2 (pdf)
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset -ohje toimijoille (pdf)
Muut ohjeet
-
Myymälän omavalvontaohje - Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) laatima ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti sisämarkkinoilta
- Ohje salmonellaerityistakuuvaatimuksista 31.5.2021 (pdf)
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset elintarvikealan toimijoille, 10501/2 (liite 6: suositukset ensisaapumispaikoille)
- Ohje sianlihan, villisianlihan ja niitä sisältävien lihatuotteiden sisämarkkinatuonnin rajoituksista sellaisista EU-jäsenvaltioista, joissa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa, 15382/1
Yleiset vientiohjeet
- Viralliset todistukset elintarvikkeiden, rehujen, elävien eläinten ja eläimistä saatavien tuotteiden viennissä (Ruokaviraston ohje 4441/04.02.00.01/2021/3, pdf)
- Viennin Traces-ohje toimijoille ja valvojille (Ruokaviraston ohje 3820/04.02.00.01/2022/FI/2)
- Viennin eCert-järjestelmän käyttöohje toimijoille ja valvojille (pdf, 21.9.2022)
- Vientivalvonnan Oiva-arviointiohjeet (päivitetty 15.6.2022)
Venäjän / Euraasian talousliiton vientiohjeet
- Ohje rehualan toimijoille Euraasian talousliiton vientiin (3537/04.02.00.01/2022/FI/2)
- Menettelyt elintarvikkeiden viennissä Euraasian talousliittoon - Ohje elintarvikealan laitoksille ja valvojille
Yhdysvaltojen vientiohjeet liha-alan laitoksille
- Vaatimukset USA:n vientihyväksytyille liha-alan laitoksille - Ohje toimijoille ja valvojille (Ruokaviraston ohje 18510/7, pdf)
- USA:n vientiin hyväksyttyjen liha-alan laitosten viranomaisvalvonta - Ohje valvojille (Ruokaviraston ohje 18511/7, pdf)
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- ATP-sopimuksen noudattamisen valvonta (doc)
- Lausunto elintarvikkeiden irtokuljetuksesta (pdf)
- Kuljetatko ruokaa? -kuvallinen muistilista (pdf)
Muut ohjeet
-
Elintarvikekuljetusten yleiset hyvän käytännön ohjeet - Logistiikkayritysten Liitto ry:n ja Elintarvikealan Kuljetusyrittäjät ry:n koordinoimana laadittu ja Ruokaviraston arvioima hyvän käytännön ohje
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-arviointiohjeet
- Interventiomaitojauheen myyjän opas
- Viljan myyminen interventiovarastoon (asiakasopas) (pdf)
- Voin myyminen interventiovarastoon (pdf)
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Ruoka-apuohje (ohje poistettu sivuilta päivityksen ajaksi)
Lainsäädäntö
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Tilat ja välineet
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 02
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Elintarvikkeiden pakastaminen ja jäädyttäminen elintarvikehuoneistossa (pdf)
Lainsäädäntö
Elintarvikehygieniaa koskeva lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön sivulta (lainsäädäntöhakemiston I-rekisteri).
Ruokaviraston nettisivut
- Tilat ja välineet
- Hygieeninen toiminta
- Eläimistä saataviin sivutuotteisiin liittyvät lomakkeet ja ohjeet
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 03
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Jyrsijätorjunta ja jyrsijämyrkkyjen käyttö rehu‐ ja elintarviketuotannossa (pdf)
- Eläimistä saatavien sivutuotteiden käsittely ja valvonta hyväksytyissä elintarvikehuoneistoissa (pdf)
- Kaupan entisten eläimistä saatavien elintarvikkeiden käyttö, käsittely ja hävitys (pdf)
- Entisten elintarvikkeiden käyttö eläinten ruokinnassa (pdf)
Lainsäädäntö
Elintarvikehygieniaa koskeva lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön sivulta (lainsäädäntöhakemiston I-rekisteri).
Hygieeninen toiminta
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 04
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Taulukko pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittelystä elintarvikehuoneistossa (pdf)
- Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toimenpideohje salmonellatartuntojen ehkäisemiseksi (pdf)
- Ruokaviraston määräys hygieniaosaamisesta (pdf)
- Pese kädet näin -kuvaohje (pdf)
Lainsäädäntö
Elintarvikehygieniaa koskeva lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön sivulta (lainsäädäntöhakemiston I-rekisteri).
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 05
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Elintarvikkeiden pakastaminen ja jäädyttäminen (pdf)
- Veden ja jään valvonta
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu (pdf)
- Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu – esimerkki varoitustekstistä (pdf)
- Täyssäilykkeiden elintarviketurvallinen valmistus (pdf)
- Pastöroinnin ja lämpökäsittelyn valvonta maitoalalla (pdf)
- Eviran päätös viljellyn kalan vapauttamisesta tiettyjä kalastustuotteita koskevasta jäädytysvaatimuksesta 1773/0959/2012 pdf
- Ohjeet elintarvikkeen säteilyttämisestä johtuvaa takaisinvetoa varten 17019/2, (pdf)
Lainsäädäntö
Elintarvikehygieniaa koskeva lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön sivulta (lainsäädäntöhakemiston I-rekisteri).
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 06
- Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset -ohje toimijoille (pdf)
- Elintarvikkeiden pakastaminen ja jäädyttäminen (pdf)
- Elintarvikealan toiminnassa käytettävät lämpömittarit - ohje toimijoille ja valvojille
Lainsäädäntö
Elintarvikehygieniaa koskeva lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön sivulta (lainsäädäntöhakemiston I-rekisteri).
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Oiva-ohjeiden kohta 8
- Elintarvikehuoneiston hyväksyminen
- Kalastustuotteiden valvonta (pdf)
- Munamassan raaka-aineen laatu
Lainsäädäntö
Elintarvikehygieniaa koskeva lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön sivulta (lainsäädäntöhakemiston I-rekisteri).
Näytteenotto ja tutkimukset
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Elintarvikkeiden mikrobiologinen näytteenotto ja analyysit valvojille (pdf) Päivitetty 18.6.2021
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset - ohje toimijoille (pdf) Päivitetty 23.6.2021
Liite 1 Liha-alan hyväksytty elintarvikehuoneisto (pdf)
Liite 2 Kala-alan hyväksytty elintarvikehuoneisto (pdf)
Liite 3 Maitoalan hyväksytty elintarvikehuoneisto (pdf)
Liite 4 Munapakkaamo ja munatuotteita valmistava hyväksytty elintarvikehuoneisto (pdf)
Liite 5 Kasvistuotteita valmistava elintarvikehuoneisto (pdf, päivitetty 22.9.2021)
Liite 6 Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinakauppatuonti (pdf)
Liite 7 Leipomot ja konditoriat (pdf)
Liite 8 Elintarvikkeiden valmistus elintarvikehuoneistossa (pdf)
Liite 9 Vähittäismyyntipaikka (pdf)
Liite 10 Itujen ja versojen tuotanto (pdf) - Näytteenotto pienissä kala-alan laitoksissa ja kalakaupoissa (pdf)
- Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaarat (1/2010) (pdf)
Lainsäädäntö
- Komission asetus (EY) 2073/2005Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä elintarvikkeiden mikrobiologisista vaatimuksista
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus zoonooseista (316/2021)
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston ohjeet
- Kemialliset tutkimukset elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi, (pdf)
- Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat (2/2013) (pdf)
Ohjeistusta myös osioissa Jäämät ja vierasaineet sekä Pakkaukset ja kontaktimateriaalit
Ruokaviraston hyväksymät laboratoriot
Lähetteet ja lähetysohjeet
- Tutkimuslähete: Bakteerikannat, elintarvike-, rehu-, lannoite- ja puhtausnäytteet (pdf)
- FINRES-Vet-resistenssiseuranta broilerit, tutkimuslähete (pdf)
- Eläinten pitopaikan STEC-tutkimus - tutkimuslähete (pdf)
- Lähetysohjeita rehu- ja lannoitenäytteille (pdf)
- Ruokamyrkytysepäily, elintarvike- tai puhtausnäytteet ja bakteerikannat (pdf)
- STEC tutkimus iduista (pdf)
- Trikiinitutkimuslähete (pdf)
- Tutkimuslähete kemialliseen analyysiin (docx)
- Kampylobakteerien jatkotutkimukset siipikarjateurastamonäytteistä (pdf)
- Tankkimaito- ja maitosuodatinnäytteet (ruokamyrkytysepäily) (pdf)
Pakkausmerkinnät ja markkinointi
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 13.1 Pakolliset elintarviketiedot (pakatut ja pakkaamattomat elintarvikkeet)
- Oiva-ohje 13.2 Ravintoarvomerkintä
- Oiva-ohje 13.4 Lihan erityislainsäädännön edellyttämät tiedot (Naudanliha, sianliha, lampaan- ja vuohenliha ja siipikarjanliha sekä kyseisen eläimen lihaa sisältävä jauheliha)
- Oiva-ohje 13.5 Kalastus- ja vesiviljelytuotteiden erityislainsäädännön edellyttämät tiedot
- Oiva-ohje 13.6 Maidon sekä elintarvikkeen ainesosana käytetyn maidon ja lihan alkuperämaan ilmoittaminen
- Elintarviketieto-opas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille (pdf)
- Opas elintarvikkeista annettavista tiedoista pk-yrityksille
- Pakkausmerkintöjen valvontaohje 17055/1 (pdf)
- Ainesosan määrän ilmoittaminen (pdf)
- Ravintoaineiden sallitut poikkeamat (toleranssiohje, pdf)
- Ohjeet pakkausmerkintävirheestä johtuvaa takaisinvetoa varten 6089/2 (pdf)
- Vapaaehtoisen ”gmo-vapaa” -markkinointiväittämän käyttö elintarvikkeissa ja rehuissa (pdf)
- Varoitusmerkintä inkivääriä sisältäviin ravintolisiin sekä inkivääriteehen ja sitä vastaaviin juomajauheisiin (pdf)
Muut ohjeet
- Pakolliset elintarviketiedot Euroopan komission nettisivuilla
- Ohjeita Euroopan komission nettisivuilla
- Tuote- ja toimialakohtaiset vaatimukset (erityislainsäädäntö)
- Muut tuotekohtaiset vaatimukset (erityislainsäädäntö)
Lainsäädäntö
- Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011
- Yleinen elintarvikeasetus (EY) N:o 178/2002, artiklat 17–19
- Asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista hygieniasäännöistä, artikla 5 ja liite II
- Markkinajärjestelyasetus (EU) N:o 1308/2013 maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä
- Täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/775 pääainesosan alkuperämaan ilmoittamisesta
- Elintarvikelaki 297/2021, 1, 2 ja 6 §:t
- Asetus 834/2014 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille
- Asetus 318/2021 elintarvikehygieniasta, 10 ja 23 §:t
- Asetus 1010/2014 eräiden elintarvikkeiden ilmoittamisesta voimakassuolaiseksi
- Asetus 818/2012 pakasteista (pakasteasetus)
- Asetus 264/2012 eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista
- Asetus 852/2000 elintarvikkeen käsittelystä ionisoivalla säteilyllä, 2, 4, 10 ja 11 §:t
- Asetus 218/2017 eräiden elintarvikkeiden alkuperämaan ilmoittamisesta
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta (erityisesti L-hakemisto)
Ruokaviraston nettisivut
- Ravitsemus- ja terveysväitteet
- Elintarvikkeiden markkinointi
- Ravitsemus- ja terveysväitteiden verkkokurssi
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 13.3 Markkinointi
- Pikaopas ravitsemus- ja terveysväitteiden käyttöön (pdf)
- Ravitsemus- ja terveysväitteiden valvontaohje (pdf)
- Ravitsemus- ja terveysväitteiden tarkastuslomake (doc)
- Ohje ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen (EY) N:o 1924/2006 artiklan 11 soveltamisesta (pdf)
Muut ohjeet
- Komission rekisteri hyväksytyistä terveysväitteistä
- Ravitsemus- ja terveysväitteet Euroopan komission nettisivuilla
- Komission soveltamisohje väiteasetuksen täytäntöönpanosta (pdf)
- Jäsenmaiden yhteinen ohjeistus terveysväitteiden sanamuotojen joustavuudesta (pdf)
- EFSA:n ohjeet terveysväitehakemuksista
- E-Submission Food Chain (ESFC) Platform (terveysväitehakemusten toimittaminen)
Lainsäädäntö
- Ravitsemus- ja terveysväiteasetus (EY) N:o 1924/2006 (=väiteasetus)
- Komission asetus (EU) N:o 432/2012 muiden kuin sairauden riskin vähentämiseen ja lasten kehitykseen ja terveyteen viittaavien elintarvikkeita koskevien sallittujen terveysväitteiden luettelosta
- Komission asetus (EU) N:o 907/2013 yleisluonteisia ilmaisuja (nimityksiä) koskeviin pyyntöihin sovellettavien sääntöjen vahvistamisesta
- Komission täytäntöönpanopäätös (2013/63/EU)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1924/2006 10 artiklassa säädettyjen terveysväitteisiin sovellettavien erityisten edellytysten täytäntöönpanoa koskevien suuntaviivojen hyväksymisestä
- Komission asetus (EY) N:o 353/2008 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1924/2006 15 artiklassa säädettyjen terveysväitteiden hyväksyntää koskevien hakemusten soveltamissäännöistä
- Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 (artikla 7.1 ja 7.3)
- Yleinen elintarvikeasetus (EY) N:o 178/2002 (artikla 16)
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ainesosat ja sisältö
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 10.1 Erillään pito ja ristikontaminaatio
- Ohjeet allergeenivirheestä johtuvaa takaisinvetoa varten (pdf)
Lainsäädäntö
- Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 828/2014, kuluttajille annettavia tietoja siitä, että elintarvike ei sisällä gluteenia tai että gluteenia on vähennetty
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 11.1 Lisäaineet, aromit ja entsyymit
- Elintarvikeparanteiden valvontaohje (ohje valvontaviranomaisille ja elintarvikealan toimijoille)
- Liite 1: Oiva-arviointiohjeissa tarkastettavia asioita vastaavat lisäaine-, aromi- ja entsyymilainsäädäntöjen kohdat, (pdf)
Muut ohjeet
- Komission ohje: Lisäaineasetuksen (EY) N:o 1333/2008 elintarvikeryhmien yksityiskohtaisemmat kuvaukset (englanninkielinen)
- Komission ohjeistus lisäaine-, aromi- tai entsyymihakemuksen jättämiseksi (englanninkielinen)
- EFSAn ohjeistus hakuprosessista (englanninkielinen)
Lainsäädäntö
Lisäaineet
- Lisäaineasetus (EY) N:o 1333/2008 (yleiset ehdot, sallitut lisäaineet ja lisäaineiden käytön ehdot)
- Lisäaineiden puhtausvaatimusasetus (EU) N:o 231/2012 (alkuperä-, koostumus- ja puhtausvaatimukset)
Aromit
- Aromiasetus (EY) N:o 1334/2008 (aromien käytön yleiset ehdot ja sallitut aromiaineet)
Savuaromit
- Savuaromiasetus (EU) N:o 1321/2013 (sallitut savuaromit ja savuaromien käytön ehdot)
- Savuaromiasetus (EY) N:o 2065/2003 (menettely savuaromien arvioimista ja sallimista varten)
- Savuaromiasetus (EY) N:o 627/2006 (analyysimenetelmiä koskevat laatukriteerit)
Entsyymit
- Entsyymiasetus (EY) N:o 1332/2008 (yleiset ehdot, täydentyy myöhemmin sallittujen entsyymien luettelolla ja entsyymien käytön ehdoilla)
Lisäaineiden, aromien ja entsyymien hyväksymismenettely
- Lisäaineiden, aromien ja entsyymien hyväksymismenettelyasetus (EY) N:o 1331/2008 (arviointi ja hyväksymismenettely)
- Lisäaineiden, aromien ja entsyymien hyväksymismenettelyasetus (EU) N:o 234/2011 (arviointi ja hyväksymismenettely, tarkempi ohjeistus)
Valmistuksen apuaineet
- Valmistuksen apuaineasetus 1020/2011 ja muutos 775/2018 (valmistuksen apuaineiden yleiset vaatimukset ja uuttoliuottimille asetetut vaatimukset)
Luomutuotteet
- Luomuasetus (EY) N:o 889/2008 (lisäaineet ja aromit luomutuotteissa)
- Luomuasetus (EU) 2018/848 (lisäaineet ja aromit luomutuotteissa)
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 11.2 Ravitsemuksellinen täydentäminen
- Ravitsemuksellisesti täydennettyjen elintarvikkeiden valvontaohje (pdf)
- Ilmoituslomake täydennetyn elintarvikkeen markkinoille saattamisesta, koostumuksen muuttumisesta ja markkinoilta poistumisesta (doc)
- Ohje ilmoituksen tekemisestä - Vitamiineilla ja kivennäisaineilla täydennetyn elintarvikkeen markkinoille saattaminen, koostumuksen muuttuminen ja markkinoilta poistuminen (pdf)
- Ohje Eviran sähköisen asiointipalvelun käyttöön (pdf)
- Ohje täydennettyjen elintarvikkeiden takaisinvedosta (pdf)
Lainsäädäntö
- Täydentämisasetus (EY) N:o 1925/2006
- Asetus täydennettyjen elintarvikkeiden ilmoittamisesta 726/2007
- Asetus rasvattoman homogenoidun maidon D-vitaminoinnista 754/2016
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 11.3 Muuntogeeniset ainesosat
- Muuntogeenisten elintarvikkeiden valvontaohje
- Näytteenotto-ohje elintarvikkeille, joista analysoidaan mahdollisia muuntogeenisiä ainesosia
- Näytteenottolomake (doc)
- Ohje hyväksymättömien muuntogeenisten elintarvikkeiden ja rehujen takaisinvedosta
- Vapaaehtoisen ”gmo-vapaa”-markkinointiväittämän käyttö elintarvikkeissa ja rehuissa
Lainsäädäntö
- Asetus (EY) N:o 1829/2003 muuntogeenisistä elintarvikkeista ja rehuista
- Asetus (EY) N:o 1830/2003 muuntogeenisten organismien jäljitettävyydestä ja merkitsemisestä ja muuntogeenisistä organismeista valmistettujen elintarvikkeiden ja rehujen jäljitettävyydestä sekä direktiivin 2001/18/EY muuttamisesta
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 11.4 Uuselintarvikkeet ja uudet prosessit
- Ohjeet hyväksymättömien uuselintarvikkeiden takaisinvetoa varten
Muut ohjeet
- Komission ohje merkittävästä käyttöhistoriasta (englanniksi)
- EFSAn ohje uuselintarvikehakemusten laatimisesta (englanniksi)
- EFSAn ohje kolmansista maista peräisin olevia perinteisiä elintarvikkeita koskevien ilmoitusten ja hakemusten laatimisesta (englanniksi)
Lainsäädäntö
- Uuselintarvikeasetus (EU) 2015/2283
- Asetus (EU) 2017/2470 koskien unionin luetteloa hyväksytyistä uuselintarvikkeista
- Asetus (EU) 2017/2469 koskien uuselintarvikkeiden hakemusmenettelyä
- Asetus (EU) 2017/2468 koskien kolmansista maista peräisin olevien perinteisten elintarvikkeiden ilmoitusmenettelyä
- Asetus (EU) 2018/456 uuselintarvikkeen aseman määrittämistä koskevasta kuulemismenettelystä
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 12.3 Nimisuojatut elintarvikkeet
- Elintarvikkeiden nimisuojan valvontaohje (pdf)
Lainsäädäntö
- Asetus (EU) N:o 1151/2012 maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä
- Asetus (EU) N:o 668/2014 maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmien soveltamissäännöistä
- Komission tiedonanto: Suuntaviivat suojatun alkuperänimityksen (SAN) tai suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) saaneita tuotteita ainesosina sisältävien elintarvikkeiden merkinnöistä
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Vierasaineet ja jäämät
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 17.11 Lääkejäämät
Lainsäädäntö
- Asetus 1/EEO/2007 vieraiden aineiden valvonnasta eläimistä saatavissa elintarvikkeissa
- Laki 387/2014 eläinten lääkitsemisestä
- Lääkekieltoasetus 1054/2014
- Vierasainedirektiivi 96/23/EY
- Valvonta-asetus (EU) 2017/625
- Hormonikieltodirektiivi 96/22/EY
- Päätös 97/747 näytteenottotaajuuksista ja -tasoista maidon, munan, hunajan, jäniseläinten ja tarhatun riistan osalta
- Asetus (EU) 2019/2090 valvonta-asetuksen täydentämisestä, jos epäillään tai todetaan, että eläinlääkkeitä tai kiellettyjä aineita koskevia säädöksiä ei ole noudatettu
- Asetus (EU) 2019/627 eläinperäisten tuotteiden tuotannossa virallisen valvonnan suorittamisesta ja yhdenmukaisesta toteuttamisesta
- Asetus (EU) 2021/808 elintarviketuotantoeläimissä käytettyjen farmakologisesti vaikuttavien aineiden jäämien määritysmenetelmien suorituskyvystä ja tulosten tulkinnasta sekä näytteenottomenetelmistä
- Asetus (EU) 2021/810 eräiden aineiden siirtymäsäännöksistä
- Asetus (EY) N:o 470/2009 yhteisön menettelyistä farmakologisesti vaikuttavien aineiden jäämien enimmäismäärien vahvistamiseksi eläimistä saatavissa elintarvikkeissa
- Asetus (EY) N:o 37/2010 farmakologisesti vaikuttavista aineista ja niiden eläinperäisissä elintarvikkeissa esiintyvien jäämien enimmäismääriä koskevasta luokituksesta
- Asetus (EU) 2018/470 jäämisen enimmäismääriä koskevista yksityiskohtaisista säännöistä
- Asetus (EY) N:o 124/2009 enimmäispitoisuuksien asettamisesta kokkidiostaattien tai histomonostaattien väistämättömästä siirtymisestä muihin kuin kohderehuihin johtuvalle esiintymiselle elintarvikkeissa
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 17.12 Kasvinsuojeluainejäämät
- Kemialliset tutkimukset elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi (pdf)
- Kasvinsuojeluainejäämät: takaisinvedon päätöksentekopuu (pdf)
Lainsäädäntö
- Asetus (EY) N:o 396/2005 torjunta-ainejäämien enimmäismääristä kasvi- ja eläinperäisissä elintarvikkeissa ja rehuissa tai niiden pinnalla
- Direktiivi 2002/63/EY yhteisön näytteenottomenettelyistä kasvi- ja eläinperäisten tuotteiden torjunta-ainejäämien virallisessa tarkastuksessa
- Asetus 475/2003 näytteenottomenettelyistä hedelmien, vihannesten sekä viljojen, munien ja munavalmisteiden torjunta-ainejäämien virallisessa valvonnassa
- Asetus 1215/2007 lastenruokien torjunta-ainejäämistä
- Asetus 1216/2007 äidinmaidonkorvikkeesta ja vieroitusvalmisteesta, 9 § ja 10 §
Lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 17.13 Ympäristöstä peräisin olevat vierasaineet
- Oiva-ohje 17.14 Hometoksiinit
- Oiva-ohje 17.15 Prosessissa syntyvät vierasaineet
- Oiva-ohje 17.16 Muut vierasaineet
- Kemialliset tutkimukset elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi (pdf)
- Ohje akryyliamidipitoisuuksien vähentämiseksi ja vertailuarvojen noudattamiseksi Euroopan komission asetuksen (EU) 2017/2158 mukaisesti 17056/1, (pdf)
- PAH-yhdisteiden vähentämiskeinot savustuksessa (pdf)
Lainsäädäntö
- Asetus (EY) N:o 1881/2006 tiettyjen elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismäärien vahvistamisesta
- Suositus 2003/274/Euratom väestön suojelemisesta ja sille suunnattavasta tiedotuksesta, kun on kyse tiettyjen luonnosta peräisin olevien elintarvikkeiden Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden seurauksena edelleen sisältämän radioaktiivisen cesiumin aiheuttamasta altistuksesta
- Asetus (ETY) N:o 315/93 elintarvikkeissa olevia vieraita aineita koskevista yhteisön menettelyistä
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 17.16 Muut vierasaineet (Nitraatti, erukahappo, melamiini, tropaanialkaloidit, syaanivetyhappo)
Lainsäädäntö
- Asetus (EY) N:o 1881/2006 tiettyjen elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismäärien vahvistamisesta
- Asetus (EU) 2022/1364, syaanivetyhapon enimmäismääristä tietyissä elintarvikkeissa
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.
Pakkaukset ja kontaktimateriaalit
Ruokaviraston nettisivut
Ruokaviraston ohjeet
- Kaikkea elintarviketoimintaa koskevat Oiva-arviointiohjeet (käytetään soveltuvin osin)
- Oiva-ohje 14.1 Pakkaus- ja muut elintarvikekontaktimateriaalit
- Kontaktimateriaalien valvontaohje
- Kontaktimateriaalitoiminnan arviointiohje valvontaa ja alan toimijoita varten
- Kontaktimateriaalien valmistuksen ja jatkojalostuksen tarkastuslomake (liite 1, doc)
- Kontaktimateriaalien maahantuojan tarkastuslomake FI (liite 2, doc)
- Inspection form of the import of food contact materials EN (annex 2, doc)
- Kontaktimateriaalien tukkukaupan tarkastuslomake FI (liite 3, doc)
- Inspection form of the wholesale trade of food contact materials EN (annex 3, doc)
- Ilmoituslomake kontaktimateriaalialan toiminnasta (mallilomake valvontayksiköille, doc)
- Ilmoitus elintarvikekontaktimateriaalien takaisinvedosta (lomake, docx)
- Ilmoitus elintarvikekontaktimateriaalien takaisinvedosta (lomake, pdf)
Lainsäädäntö
- Kehysasetus (EY) 1935/2004
- GMP-asetus (EY) 2023/2006
- Raskasmetallipäätös 268/1992
- Muoviasetus (EU) 10/2011
- Asetus (EY) 450/2009 aktiivisista ja älykkäistä materiaaleista ja tarvikkeista
- Asetus 697/2005 regeneroidusta selluloosasta
- Keramiikka-asetus 165/2006
- Asetus (EU) 2018/213 bisfenoli A:sta
- Asetus (EY) 1895/2005 epoksiyhdisteistä
- Päätös 903/2004 N-nitrosoamiineista
- Asetus (EU) 284/2011 muovisten keittiötarvikkeiden tuonnista
Lainsäädäntö on haettavissa myös Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöhakemistosta.